Despre tratament, la Covasna: mofete şi izvoare

Printre staţiunile balneare din România, dar şi din Europ, Covasna face parte din staţiunile cu carecter unic, datorită bogăţiei sale în resurse naturale care sunt utilizate în prevenirea şi tratarea bolilor sistemului cardiovascular. Izvoarele de apă minerală sunt folosite la balneoterapie, iar multe mofete deservesc mofetoterapia, fiind considerat un remediu excelent pentru sănătate.

Ce sunt mofetele?

Mofetele sunt emanaţii de bioxid de carbon, provenite din activităţi postvulcanice. Cuvântul, provenit din italiană, este de origine latină (mephitis), şi înseamnă „emanaţie puturoasă”. Mofete se mai găsesc şi în Franţa, Italia, Insula Java sau în Parcul Naţional Yellowstone. În România mai puteţi găsi mofete la Tuşnad, Balvanyos şi la Slănic Moldova.

În staţiunea Covasna sunt multe mofete supravegheate în cadrul centrelor de tratament la diferte hoteluri. Cele mai tradiţionale mofete se află în centrul oraşului. Acestea sunt mofetele Bardócz şi Bene la care conţinutul bioxidului de carbon atinge chiar şi 98% fiind benefic în tratarea multor probleme de sănătate. Mofetoterapia are efect revigorant, poate fi benefic şi în creşterea performanţei sportive.

Spitalul de Cardiologie şi mofeta lui

Spitalul de Cardiologie din Covasna este un spital unic în ţară prin profilul său de cardiologie şi de recuperare cardiovasculară, deservind întreaga ţară.

În anul 2010 s-au aniversat 50 de ani de la înfiinţarea instituţiei, de atunci spitalul poartă numele doctorului Benedek Géza, fondatorul instituţiei şi timp de 26 ani şi directorul acesteia, cu contribuţii esenţiale, determinante în dezvoltarea spitalului.

Mofeta din Spitalul de Cardiologie de la Covasna este una dintre cele mai mari mofete din lume. Cu o suprafaţă de 100 mp, poate deservi concomitent 100 de persoane, în incinta ei efectuându-se zilnic 400–500 de proceduri de tratament.

Izvoare de apă minerală

Covasna mai este numită şi, oraşul apelor minerale datorită bogăţiei sale în izvoare de apă minerală de diverse feluri. Apele minerale se utilizează foarte eficient în tratarea diferitelor boli. Unele se folosesc pentru băi curative, altele pentru cură internă, dar totodată şi ca apă de masă.

În centrul oraşului puteţi degusta mai multe izvoare de apă minerală naturală, astfel din izvorul Kati, izvorul Elvira şi din Izvorul de lângă Şcoală.

Izvorul Elvira Se află în parcul central, aici, de fapt, apa minerală curge din două izvoare diferite, reunite într-unul singur, dintre care unul este foarte sărat, localnicii recomandându-l pentru atenuarea mahmurelii, fiind numit şi „izvorul beţivilor”, cu efecte terapeutice asupra problemelor gastro-intestinale.Ambele izvoare au fost exploatate înainte de 1989, apa primului ajunge la suprafaţă de la 75 de metri adâncime, fiind utilizată pentru cură internă de către pacienţii hotelurilor, precum şi de către localnici. Izvorul Elvira are o apă puternic feruginoasă, bicarbonată, clorurată, sodică, hipotonă, carbogazoasă, fiind recomandată după deferizare pentru cură internă în caz de enterocolite, cure de diureză, afecţiuni care necesită cure de colereză.

Izvorul Kati Izvorul se află în faţa hotelului Hefaistos. Are un gust foarte plăcut, apa lui este preferată de localnici ca şi apă de masă. Caracteristicile sale sunt: bicarbonată, clorurată, sodică, hipotonă, carbogazoasă, fiind recomandată pentru tratarea enterocolitei. La Dăneşti, în 2010, la Aquarius – festivalul apei minerale din Ţinutul Secuiesc a fost  cu premiul al treilea dintre mai bine de 40 de izvoare.

Izvorul de lângă Şcoală Îl găsiţi în spatele hotelurilor Cerbul şi Căprioara, în vecinătatea Liceului „Kőrösi Csoma Sándor”. Apa lui este feruginoasă, bicarbonată, clorurată, sodică, carbogazoasă, hipotonă. Indicaţii terapeutice: sindrom nevrotic, tulburări circulatorii arteriale şi venoase cronice, hipertensiune în forme uşoare

“Metoda Covasna”

Combinând tratamentul obişnuit în cazul afecţiunilor cardiovasculare cu elementele specifice oraşului Covasna (mofete, cură de apă minerală, aerul specific), Metoda Covasna a fost elaborată de dr. Benedek Géza, fostul director al Spitalului de Cardiologie din localitate.

Obiectivul acestei metode este eliminarea factorilor de risc influenţabili prin normalizarea hipertensiunii, renunţarea la fumat, normalizarea nivelului lipidelor din sânge şi a greutăţii corporale.

Prin această metodă, un regim de viaţă ordonată, o dietă sănătoasă şi mişcarea zilnică stau la baza tratării bolilor cardiovasculare fără medicamente.

Indicaţii

Afecţiuni cadiovasculare: cardiopatia ischemică cronică dureroasă şi nedureroasă; sechelarii după infarct miocardic, la minim 3 luni de la externarea din spital; insuficienţă mitrală şi aortică compensată; valvulopatii operate. Afecţiuni ale tubului digestiv: gastrite cronice hiperacide, ulcer gastroduodenal, dischinezie biliară, colecistite cronice litiazice şi nelitiazice, stări după ficat operat, pancreatite cronice. Afecţiuni metabolice: diabet zaharat. Afecţiuni ale sistemului neuropsihic: nevroze. Afecţiuni reumatice: reumatisme cronice degenerative şi inflamatorii. Afecţiuni ginecologice: metroanexită, sterilitate.

Contraindicaţii:

Afecţiuni în stadiu acut, boli infecţioase, boli venerice, tumori maligne (cancer de orice tip), unele tulburări de ritm cardiac, decompensare cardiacă avansată.

Articol publicat cu sprijinul Centrului de Informare Turistică din oraşul Covasna, www.info-covasna.ro.

Echipa i-Tour

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *