Aşa cum am promis, revenim la obiective turistice din Dobrogea, zona de sud, pe traseul Constanţa – Adamclisi – Ostrov, astăzi cu peşteri, locuri fosilifere şi lacuri.

Speologie

Peştera Limanu – considerat monument al naturii, speologic, se intinde pe o suprafaţă de 1 ha, la circa 5 km de sud – vest de municipiul Mangalia. Peştera se intinde mai mult pe orizontală, reţeaua de galerii fiind împarţită în trei sectoare, începând din nord spre sud astfel: sectorul întâi are o importanţă deosebită, deoarece multe dintre galeriile sale adăpostesc colonii importante de lilieci. Liliacul românesc (Rhinolophus mehelyi) – specie periclitată – descris pentru prima dată în peştera Limanu. Sectorul al doilea este situat în partea centrală a peşterii, unde au fost identificate fragmente de ceramică, îndeosebi amfore de provenienta romana. Sectorul al treilea al pesterii se gaseste în partea sudică.       Pestera Sfantul Andrei

– Peştera Sf. Andrei, Munţi Dealul Viilor, Ion Corvin;  situată la 4 km de localitatea Ion Corvin, pe sos. Constanţa – Ostrov, e considerată primul lăcaş de cult din România. În apropierea sa se gasesc cele 9 izvoare unde, conform tradiţiei, Sfântul Apostol Andrei a botezat primii creştini de pe teritoriul ţării noastre, în secolul I d. Hr.

Obanul Mare şi Peştera la Movile – la nord – vest de municipiul Managalia, se întinde rezervaţia naturală speologică şi morfogeologică Obanul Mare şi Peştera la Movile pe o suprafaţă de 12 ha. Obanul Mare apare ca o depresiune largă circulară (100 – 150m diametru) a carei margine este alcatuită din calcare sarmatiene. La Movile, unicul ecosistem terestru din ţara noastră bazat în totalitate pe procese de chemosinteza. Importanţa Pesterii La Movile constă în stabilirea de relatii filetice ale pământului dobrogean cu Caucazul şi Asia Mică.

Geologie

Locul fosilifer Aliman – este un monument al naturii fosilifer, pe o suprafaţă de 11,13 ha, în apropierea localităţii Aliman, la sud de lacul Sarpul, cu acces din Ion Corvin – Aliman. Punctul fosilifer Aliman se prezintă ca un perete abrupt, care din punct de vedere geologic este constituit dintr-o alternanţă de calcare care aparţin cretacicului inferior.

Locul fosilifer Credinţa – monument al naturii, paleontologic, în sud-vestul satului Credinţa. Este un punct fosilifer de interes stiintific deosebit, remarcabil şi prin diversitatea floristică şi faunistică cu un numar mare de elemente de origine sudică, mediteraneană, unele dintre ele nemaifiind întâlnite în alte parţi ale ţării.

Pescuit

Lacul Bugeac

Lacul Bugeac – sat Bugeac, Comuna Ostrov, se intinde pe o suprafaţă 1434 ha, cu o rezervatie mixtă. Lacul este cel mai sudic din seria limanelor fluviatile, prezinta maluri inalte şi abrupte care pot atinge şi 30 m inaltime. Lacul are legatură cu Dunărea, iar în partea vestica a lacului este prezenta o fâşie de pământ înaltă şi stâncoasă (calcaroasă). Remarcabilă este şi existenţa pe versantul drept al lacului Bugeac a unei grote neexploatate turistic formată în depozitele fosilifere din această zonă.

Lacul Oltina –  la vest de localitatea Oltina, are o suprafaţă de 2290 de ha, şi reprezintă o rezervaţie naturală  mixtă. Constituie un habitat optim pentru păsările limicole şi găzduieste anual numerose exemplare de pelicani, aici cuibărind şi califarul roşu.

Lacul Plopeni – situat în Podisul Dobrogei de Sud, bazinul Urluia, în Movila Verde (162 m altitudine) cu acces prin satul Plopeni.

Lacul Dunăreni – se află la nord de localitatea Ion Corvin şi sud – est de localitatea Dunăreni, pe o suprafaţă de 703 ha. Lacul Dunăreni este un lac de luncă, format în urma proceselor de eroziune şi depunere a sedimentelor fluviale pe o vale secundară. Malurile din zona sud-estică sunt calcaroase caracterizate prin prezenăa unei flore calcifile asociate. Majoritatea speciilor de ornitofaună sunt protejate, unele chiar specii periclitate la nivel global, cum ar fi gâsca cu gat rosu şi pelicanul creţ.

Lacul Vederoasa –  La sud-vest de localitatea Rasova, nord de localitatea Vlahii, comuna Aliman se întinde pe o suprafaţă de 517 ha. Aria protejată  este accesibila pe drumuri agricole ce se desprind din DJ Ion Corvin. Lacul Vederoasa este caracterizat de existenţa unor izvoare ascensionale de mal, cu origine în calcarele de la baza falezei şi care alimentează subteran apele lacului. Peste 80% din suprafaţă lacului este acoperită de stuf, ceea ce constituie un habitat prielnic păsărilor.

Aşadar, în cazul în care credeaţi ca Dobrogea înseamnă doar Marea Neagra, plajă şi soare, iată ca această zonă istorică a ţării este extrem de bogată în rezervaţii naturale care cuprind păduri, peşteri, locuri fosilifere şi lacuri, care adăpostesc o multitudine de specii de plante şi animale, unele din ele fiind chiar pe cale de extincţie. Iar aceasta este doar partea de sud a Dobrogei…

Descoperire plăcută,

Echipa i-Tour

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *