Decalogul partiei

Indiferent de nivelul la care practici un sport pe zăpadă, fie că este vorba despre schi sau snowboard există, ca în orice sport dealtfel, o conduită ce reglementează practicarea acestuia şi, mai mult de atât, oferă măsuri de siguranţă pentru toţi participanţii.  FIS, Federaţia Internaţională de Schi, cea care legiferează schiul ca sport de performanţă şi agrement a stabilit un set de reguli pentru oricine achiziţionează un skipass. Toţi cei aflaţi pe pârtie trebuie să cunoască şi să respecte aceste legi, atât pentru siguranţa proprie cât şi din respect faţă de ceilalţi schiori.

maia-schi-2

Aşadar, decalogul oricărui schior sau rider sună cam aşa:

  1. Întotdeauna schiorul trebuie să fie atent şi la ceilalţi participanţi aflaţi pe pârtie. El trebuie să schieze în aşa fel încat să nu pună în pericol sau să îi rănească pe ceilalţi.
  2. Schiorul trebuie să îşi adapteze viteza de coborâre şi stilul de schiat în funcţie de condiţiile de pe pârtie: vizibilitate, strat de zapada şi grad de ocupare.
  3. Culoarul de coborâre trebuie ales astfel încât să nu pună în pericol pe ceilalţi schiori.
  4. Depăşirea unui alt schior/rider de pe pârtie se face fie prin stânga, fie prin dreapta dar la o distanţă sigură pentru a evita o ciocnire în cazul unei mişcări neaşteptate din partea celuilalt schior.
  5. Traversarea pârtiei sau reluarea parcursului după o oprire temporară se face numai după o verificare atentă a traficului din amonte şi din aval astfel încât, atât schiorul cât şi ceilalţi participanţi aflaţi pe pârtie să nu fie în pericol.
  6. Staţionarea pe pârtie (exceptând urgenţele) trebuie evitată, mai ales în porţiunile înguste sau cu vizibilitate redusă. Schiorul trebuie să elibereze cât mai repede pârtia în cazul unei căzături.
  7. În cazul urcărilor sau coborârilor se va utiliza doar marginea pârtiei.
  8. Respectarea indicatoarelor de semnalizare şi a balizelor de marcare instalate pe pârtie este obligatorie.
  9. În cazul unui accident schiorul trebuie să anunţe postul de prim ajutor şi să acorde sprijin la transportul persoanei accidentate.
  10. Obligativitatea legitimării în faţa organelor abilitate în cazul în care a fost martor sau a cauzat un accident pe pârtie.

Aceste reguli sunt un cod al bunelor mainere pe pârtie.

Articol redactat de partenerii nostri, Maia Outdoor, specialisti in echipament si activitati in aer liber! Multumim!

Distractie placuta pe partie,

Echipa i-Tour.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *