Datini si obiceiuri de iarna in judetul Sibiu

Cetele de Juni

Reprezinta un obicei prezent in aproape toate localitatile Marginimii Sibiului, mai putin in Poiana Sibiului. Conform traditiei, Ceata Junilor se formeaza la Sf. Nicolae.

In Jina, tinerii peste 20 de ani se organizeaza cu gazda si vataf, pregatesc colinde si un spectacol de cantece si dansuri populare pe care il sustin in centrul localitatii, dupa slujba de Craciun. La Gura Raului, se alege o gazda, la care feciorii invata colinde, un jude, un vornic si un crasmar. Inainte de sarbatori, junii ridica in piata satului un brad si, îmbracati in costume populare, joaca dansuri specifice in targ si pe la casele oamenilor, de la Craciun pana la Anul Nou. Si la Sadu activitatea cetelor este variata, de la ridicatul fetelor – in duminica de dinaintea Craciunului, fiecare fecior cere aprobarea parintilor fetei in compania careia va petrece sarbatorile – la aducerea unui trunchi mare de fag din padure, drept cinste pentru gazda.

In Ajunul Craciunului cetele de juni pornesc cu colindatul. Mai intai, ei colindă familia primarului, preotii din sat si apoi pe localnici. In 28 decembrie, Cetele de Juni din satele din Marginime si din judetele invecinate se intalnesc la Saliste. Aici are loc sarbatoarea „Intalnirea Cetelor de Juni”. În jurul pranzului, imbracati in straie de sarbatoare, juni si junese se intrec la joc.

In pofida micilor diferente, menirea cetelor de juni ramane aceeasi, de a raspandi cu joc si voie buna vestea Nasterii Domnului.

Cetele de Juni

Datini primite de la partenerii nostri, Asociatia Judeteana de Turism Sibiu. Multumim! Daca va gasiti prin zona in perioada sarbatorilor, nu pierdeti ocazia de a vedea cetele de Juni, acum ca le stiti si programul.

Echipa i-Tour

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *