Cuptoarele dacice şi Castelul Lónyai din Medieşu Aurit, Satu Mare

Acum câţiva ani, vizitam Medieşu Aurit, într-o scurtӑ excursie ce pornea din Satu Mare şi urma sӑ ne ducӑ prin câteva sate pânӑ ce ajungeam în Baia Mare. Urma sӑ ne oprim puţin la ”Cuptoarele dacice”, chiar dacӑ nu ştiam exact ce aveam sӑ gasim acolo, apoi sӑ vedem Castelul Lónyai şi sӑ pornim mai departe. Nu micӑ ne-a fost surprinderea sӑ descoperim o echipӑ de istorici şi arheologi, ce faceau sӑpӑturi arheologice în situl dacic. Ceea ce trebuia sӑ fie o experienţӑ ”rece”, a devenit o descoperire intensӑ şi extrem de interesantӑ. Iatӑ ce puteţi vedea la Medieşu Aurit!

La 20 de km de Satu Mare, în localitatea Medieșu Aurit, putem vizita Rezervația arheologică ,,Cuptoarele dacice”, unice în Europa Centrală, și Castelul Lónyai, constryit în stil renascentist. Aceste obiective, pe lângă multe alte elemente de tradiție și cultură fac parte din patrimoniul cultural-turistic al comunei.

Descoperirea privind așezarea dacilor liberi rămâne cea mai importantă, adică: cuptoare pentru ars vase, un cimitir, șoproane unde se făcea olărie dacică, atât manuală cât și la roată, dar și câteva locuințe. De-a lungul secolelor I – IV d.Hr., s-a format o așezare, aceasta devenind un important centru de producție a ceramicii. Cuptoarele de la Medieșu Aurit aveau diametre care deseori depășeau 200 cm, fiind unice în Europa Centrală.

Atelierele de producție ceramică produceau vase de mari dimensiuni, cuptoarele erau masive, cu un perete imens care susținea un grătar. Acestea erau construite în pământ pentru a nu exista pierderi mari de căldură, iar în partea din față aveau o groapă care deservea alimentării focului. Vasele erau introduse în cuptor prin orificiul din mijlocul cupolei, erau întărite de aerul cald, fără a fi afumate sau arse. Acest sistem era unul ingenios.

Cuptoarele erau amplasate se pare în apropierea unei ape și a unei păduri, acest lucru facilitând fabricarea de produse în cantități mari. Lutul din care vasele erau confecționate era unul de o calitate extraordinară. Descoperirile arheologice indică faptul că zona era locuită de daci, încă de dinainte de cucerirea Daciei de către romani, pe parcursul existenței așezării apar și elemente din alte civilizații. Această zonă este considerată una dintre cele mai mari concentrații de ateliere de ars ceramică din Europa.

Muzeul Județean Satu Mare a restaurat 7 cuptoare care sunt acoperite, rezervația fiind pregătită pentru a primi turiști dornici de cunoaștere.

La câteva minute de Situl arheologic, în centrul comunei Medieșu Aurit putem explora Castelul Lónyai. În 1280, așezarea (pe care acum se află localitatea Medieșu Aurit) devine proprietate a familiei Móric din neamul Pok, care vor stăpâni regiunea până în anul 1490. Familia Báthori moștenește în 1492 domeniul, iar Medieșul devine centrul domenial și obține rangul de târg (oppodum), ajungând să aibă peste 100 de localități aparținătoare. Castelul renascentist a fost mai apoi construit, la ordinele lui Sigismund Lónyai, în secolul XVII.

Castelul a fost ridicat ca o reședință nobiliară luxoasă și confortabilă, care îmbina rolul militar defensiv cu pretențiile ambientale ale unei locuințe de elită. Planul castelului este un patrulater, prevăzut cu o curte interioară și patru bastioane în cele 4 colțuri. Clădirea este structurată pe mai multe nivele: subsol, parter și două etaje. Latura de sud reprezintă fațada principală, iar în dreptul portalului, deasupra etajului 2, se află un turn octogonal. Planul parterului este identic cu cele ale etajelor. Încăperile de la parter aveau deschidere directă la curte, iar în latura de sud, încăperile comunicau în serie. Accesul la etaj era posibil datorită unor scări de lemn amplasate lângă perete, pe partea dreaptă a curții. În centrul curții se presupune că a existat o fântână. La etaj se putea ajunge și prin turnul de sud-vest unde existau niște scări secrete, utilizate doar cu ocazii speciale.

La primul etaj se aflau câteva camere dedicate administratorului castelului, pârcălabului și dorobanților care trăiau în castel. Aripa de nord și cea de vest erau destinate slujitorilor și bucătarilor. Monumentul a fost abandonat și ruinat pe parcursul timpului, dar păstrează și azi ornamente specifice renașterii transilvănene. Pe vremuri decorațiile interioare precum tavanele pictate, frescele, picturile, tapetările, covoarele, sobele și șemineele toate reflectau luxul ce înconjura viața cotidiană a proprietarilor. Tavanele pictate și aurite ale încăperilor castelului erau foarte elegante și bogat ornamentate, două dintre aceste încăperi numite ,,Camera Paradisului” și ,,Parnasus” adăposteau fresce deosebite reprezentând denumirea sălii. De la decorația aurită a interioarelor provine și numele de ,,aurit” al localității. Alte elemente importante ale interioarelor erau tapetele prețioase, precum și covoarele, care se regăseau într-un număr mare în castel, fiind apreciate îndeosebi cele de culoare deschisă, albe și cele orientale.

Astăzi, castelul poate fi văzut într-o stare de ruină, însă rămâne unul dintre cele mai valoroase monumente renascentiste din județ.

Vă propunem o călătorie de o zi împreună cu familia sau cu prietenii în care să vizitați cele două obiective, acestea pot fi explorate în câteva ore, existând în zonă și unități de recreere și servire a mesei.

Articol scris de Andreea Elena Ionetecu şi publicat prin bunăvoinţa Biroului de Turism Cultural Satu Mare, https://www.facebook.com/birouldeturismculturalsm şi http://www.muzeusm.ro/.

Sursa foto:
Andreea Elena Ionetecu – Biroul de Turism Cultural Satu Mare
Arhiva Științifică a Muzeului Județean Satu Mare
https://galsomescodru.ro/index.php/situl-arheologic-cuptoarele-dacice
Arhiva personală

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *