Cum să te pierzi şi să te regăseşti, în vie – la Domeniile Panciu, Podgoria Domnească

Când te apropii de Focşani şi Panciu, peisajul devine vălurit, Dealurile Vrancei te înconjoară şi parcă spun poveşti. Poveşti cu Ştefan cel Mare, Vrâcioaia şi cei şapte fii ai ei, cu viteji şi crame domneşti, cu viță de vie adânc împlântată în pământ, care dăinuie pe aceste locuri de sute, poate chiar mii de ani. În zonă se află mai multe crame şi podgorii, însă de departe, cea mai impunătoare şi cunoscută este Podgoria Panciu. Aici am poposit şi noi într-o după-miază caldă de toamnă spre a ne bucura de darurile pământului şi de ospitalitatea oamenilor. 

Începem cu câteva informații despre Domeniile Panciu – Podgoria Domnească, pe care le-am primit şi noi la întâlnirea cu ghidul nostru. Podgoria se întinde pe o suprafață de 120 de hectare, fiind una dintre cele mai mari din România şi este situată pe treptele piemonteze ale Subcarpaţilor de Curbură, în apropierea localității Ţifeşti, din nordul judeţului Vrancea. Particularităţile Dealului Sârbilor, cele care dau aroma şi gustul vinurilor Panciu, sunt solul baticalcaric lutoargilos, dezvoltat pe depozite loessoide mijlociu fine, umiditatea echilibrată, temperaturile moderate cu o medie anuală de 10,2 ℃ şi expunere la soare cu o înclinare 3° spre ESE. Dealul Sârbilor este scăldat de apele Putnei la vest şi cele ale Râului Şuşiţa la est, devenind un paradis al viţei de vie, unde Băbeasca Neagră, Plăvaia, Feteasca Neagră şi Feteasca Albă au fost reginele acestei podgorii încă de la începuturi.

Ceea ce astăzi se numeşte Podgoria Domnească a fost, încă de acum aproape 400 de ani căutată şi apreciată de domnitorii vremurilor. Calitatea vinurilor din Dealul Sârbilor nu l-au lăsat indiferent nici pe domnitorul Eustatie Dabija (1661-1665), care şi-a cumpărat vii în Podgorie şi a construit în apropierea acestora o superbă reşedinţă domneasca, la Oleşeşti, pe malul Putnei. Renumele vinurilor din Dealul Sârbilor a cucerit cetatea de scaun a Moldovei, iar domnitorul Gheorghe Duca (1665-1666, 1668-1672, 1678-1683), nimeni altul decât ginerele lui Dabija, a cerut cancelariei domneşti sa adauge pe sigiliul domnesc viţa de vie, mai târziu, aceasta ajungând şi pe stema Moldovei. Tot aici au mai avut vii domnitorii Mihail Racoviţă (1703-1705, 1707-1709, 1716-1726) si Alexandru Moruzi (1792-1793, 1802-1806, 1806-1807), familia prinţului Sturza, şi cronicarul Miron Costin.

Domeniile Panciu sunt şi locul unde a luat naştere primul spumant clasic „de Panciu”, devenit ulterior un brand cunoscut în toată ţara. Acum, în beciurile domneşti se află nu mai puțin de 10 tipuri de vinuri frizzante şi spumante de la Frizzante Domeniile Panciu, primul vin alb efervescent sec fermentat la sticlă, nedegorjat, produs fără adaos de sulfiţi din România, până la varietăți roze demiseci. Cele 120 ha cuprind 9 soiuri albe şi 4 Roşii: Fetească Albă, Fetească Regală, Şarba, Aligote, Galbena de Odobeşti, Muscat Ottonel, Tămâioasă Românescă, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Băbeasca Neagră, Feteasca Neagră, Pinot Noir şi Cabernet Sauvignon.

De anul acesta, pe vârful dealului, ascuns parcă între rândurile de vită de vie, se află un complex turistic de patru stele, construit şi dotat la standarde europene, cum rar vezi în România. Iar faptul că aparține unui domeniu viti-vinicol, este chiar inedit. Aici am fost întâmpinați de ghidul nostru, care ne-a plimbat prin zona de producție, unde am avut ocazia să degustăm must, ne-a dus în cramă şi ne-a povestit despre cum boabele de struguri devin licoarea parfumată şi îmbietoare, vinul. Vizita noastră şi-a urmat cursul firesc, după câteva minute prin via umbrită de înserare, în restaurant, unde a început degustarea propriu-zisă. Am avut trei sticle de vin, apă minerală şi pâine prăjită cu un praf de roşii. Fiecare sticlă de vin a fost deschisă pe rând şi i-am putut admira culoarea şi „lacrimile” din pahar, mirosul sau „nasul” şi, la final gustul şi postgustul. Ne-am bucurat de aceste experiențe relaxante, mai ales că ne-am putut „juca” atât cu mirosul, cât şi cu gustul şi aroma vinurilor, în tihnă. Noi am ales să degustăm Riserva –  Sauvignon Blanc, un vin proaspat, cu arome de citrice, care te îmbie la poveşti şi, cum spunea ghidul nostru, poate înlocui berea la o ieşire cu prietenii, Riserva – Carbernet Sauvignon, un vin roşu, puternic, de seară, pentru cupluri şi foarte potrivit pentru sărbători datorită aromelor de fructe roşii, cireşe, coacăze, chiar prune uscate. Se pare că vinu din soiul Cabernet Sauvignon era preferatul Prințesei Diana. La final, ne-am delectat cu un Spumant, Riserva – Muscat Ottonel, dulce, perlat, cu miros de dulceață de trandafiri şi gust subtil de pere.

A doua zi a urmat una dintre cele mai relaxante dimineți de luni, cu o plimbare liberă prin vie, degustare de struguri direct de pe ramurile puternice ale viței nobile şi scrutare a orizontului din foişorul de observație. La plecare am cules câteva mere dulci, crocante şi zemoase, acelea din care se fac sucurile „Ana are”, tot marca Domeniile Panciu. Un deliciu!

Va recomandăm, când ajungeți în zonă, să vă rezervați cel puțin două ore, pentru o experiență rară în România. Iar dacă sunteți interesați de ceea ce înseamnă turism viti-vinicol, rămâneți peste noapte la hotel şi veți fi surprinşi. Găsiți aici detalii despre pdgorie şi serviciile oferite: https://www.casapanciu.ro/

Decoperire plăcută,

Echipa i-Tour

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *