Cula Duca si Casa memoriala I.G. Duca, Maldaresti, judetul Valcea

Maldaresti, o comuna mica si cocheta la aproximativ 3 kilometri sud de Horezu, ascunde unele dintre cel mai bine pastrate cule din Oltenia, frumoasele Cule Duca si Greceanu. Cula Duca se afla in acelasi complex cu Casa Memoriala I.G Duca, ridicata de marele om politic in anul 1912.

Legenda intemeierii localitatii spune ca Tudor Maldar, capitan in armata lui Mihai Viteazul, cade in mana hanului tatarilor, fiind luat ostatec. Fiica hanului se indragosteste de Tudor Maldar. El reuseste sa scape din mana tatarilor si, impreuna cu fiica hanului, se stabilesc la Maldaresti, unde, in secolul al XVII-le, isi cladesc caminul. Nu stim cat este de avarata aceasta legenda, insa va recomandam sa va abateti din drum pentru 2-3 ore si sa vizitati Maldarestiul si obiectivele turistice pe care le veti regasi aici.

Cula Duca

Cula Duca a fost construita in anul 1818 de catre Gheorghita Maldarescu, avand inscriptia 1827, anul executarii stucaturilor, in tencuiala cladirii. In anul 1910 este cumparata de omul politic I. Gh. Duca, cel care o va restaura si si pune in valoare.

Constructia are forma dreptunghiulara si este alcatuita din parter si doua etaje. Parterul prezinta caracteristicile culei, fiind prevazut cu o usa de acces din lemn de gorun masiv, comuna beciului si partii locuite a culei si cinci ferestruici inguste asemanatoare unor metereze. Aici se vad stalpii enormi din lemn, care sustin grinzile masive. Remarcata pentru decorul deosebit de autentic, aceasta incapere a fost folosita foarte des in productiile cinematografice.

Etajul I cuprinde o incapere mare, iatac si o sala, iar la etajul al II-lea se afla doua odai, o incapere mai mica si un vast cerdac, al carui tavan este impartit in trei registre, avand fiecare la mijloc cate un motiv decorativ. Se poate observa varietatea si frumusetea sobelor cu gura de incarcare intr-o camera si soba in alta, cu modele diferite de la o incapere la alta si care sunt marturii vii ale artei unui mestesug de mult apus. Acestea sunt sobele traditionale oltenesti, cu olane.

Casa memoriala I. Gh. Duca

Indragostit de pitorescul locului, inca de pe vremea cand fusese numit judecator la ocolul Horezu, omul politic I. Gh. Duca construieste in anul 1912, o modesta casa de vacanta, cu cerdac si incaperi sobre, dar luminoase. Cladirea este in forma literei „L” si a fost proiectata de arhitectul Alexandru Stefanescu.

Vizitatorii casei memoriale pot vedea atat obiecte personale ale politicianului cat si obiecte vechi din vremea sa. Interioarele casei sunt deosebite pastrand o atmosfera interbelica, rafinata si intima. Se remarca biroul lui I. G. Duca, pastrat in conditii foarte bune, cu portretul omului politic pe un perete. In exterior, o mica gradina completeaza coltul de liniste dorit de omul de stat.

Constructia a devenit la 29 decembrie 1998, Casa memoriala “I. Gh. Duca”.

In Maldaresti, pe langa pensiunile si casele traditionale unde va puteti caza, exista, chiar in incinta Casei memoriale I G Duca, o anexa unde turistii se pot caza, in conditii foarte bune. Contactati muzeul pentru mai multe informatii.

Program de vizitare:

program de vara (aprilie – octombrie) : zilnic 10,00 – 18,00, luni inchis

program de iarna (noiembrie – martie): zilnic 9,00 – 17,00, luni inchis

Tel/Fax: 0250 861510

Descoperire placuta,

Echipa i-Tour

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *