Delfinariul, Planetariul, Microrezervatia şi Acvariul sunt, poate, cele mai vizitate obiective turistice din Constanţa. Iată de ce:
Delfinariul
Delfinariul din Constanţa şi-a început activitatea la 1 iunie 1972, constituind prima formă muzeistică de acest gen din ţară şi prima din sud-estul Europei la acea dată. În amfiteatrul cu piscină şi în bazinul acoperit, se organizează demonstraţii cu delfini şi lei de mare.
Din 1995, Delfinariul obţine doua exemplare de leu de mare sud-american (Otaria byronia) John şi Lorry, originare de pe coastele Americii de Sud.
In 2010, delfinariul a achiziţionat 3 exemplare tinere de afalin (Tursiops truncatus)provenite de la Aquarium Beijing, instituție colaboratoare.Cele 3 exemplare, un mascul şi două female, au fost antrenate în primele două luni după sosire, de o echipă mixtă româno-chineză.
În prezent programul lor este urmărit şi diversificat continuu de o echipă română de antrenori, în majoritate cu studii superioare, într-un spatiu extins cu fonduri europene, unde încap pană la 1300 de vizitatori la fiecare reprezentaţie. Prin expoziţiile pe care le realizează, prin ghidajele şi activităţile de educaţie ecologică pe care le desfăşoară, biologii-muzeografi încearcă să împartă cu vizitatorii o parte a cunoştinţelor acumulate în urma orelor de studiu şi a participării la sesiunile de lucru cu delfinii şi leii de mare.
Expozitia de pasari exotice
În cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, începând cu anul 1982, a intrat în circuit turistic Expoziţia Păsări exotice şi de decor amplasată în imediata apropiere a Microrezervaţiei.Pe o suprafaţă acoperită de 100 mp, în voliere mari, cu compartimentare adecvată pentru hrană, cuibărit, zbor şirepaus pot fi admiraţi reprezentanţi ai diferitelor specii de păsări din Europa, Asia, Africa, Australia, Noua Guinee şi America de sud. Dintre vertebratele terestre pasările reprezintă grupul cel mai bogat în specii, însumând ¾ din totalul acestora.
Expoziţia de Pasări exotice şi de decor, îmbogaţită an de an, oferă vizitatorilor de toate vârstele posibilitatea de a se recrea într-un mod plăcut şi instructiv, putându-şi lărgi orizontul cunoaşterii asupra avifaunei diverselor zone bio geografice.Colecţia noastră reuneşte 16 specii de păsări exotice care corespund unui număr de peste 150 exemplare.
Micro Delta
În cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, începând cu anul 1985 a intrat în circuitul public o Microrezervaţie care se întinde pe o suprafaţă de cca 6 ha din care 2 ha reprezintă luciu de apă cu vegetaţie palustră. Acest obiectiv a fost creat în ideea de a oferi vizitatorilor o imagine cât mai complexă asupra naturii dobrogene.
Patrimoniul acestui obiectiv deţine avifauna acvatică (pelicani, lebede, raţe şi gaşte sălbatice), avifauna terestră (păuni, fazani) şi mamifere (mufloni, cerbi lopătari,capriori), care se regăsesc în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi Rezervaţia Negureni. Mare parte din aceste exemplare sunt monumete ale naturii şi specii rare cu o reprezentare tot mai redusă în biotopurile naturale.
Unele exemplare au fost obţinute prin schimburi cu alte Grădini Zoologice iar altele au fost achiziţionate sau donate. Anual s-a reuşit reproducerea şi creşterea în captivitate a numeroase exemplare aparţinând unor specii variate (mufloni, cerbi lopătari). În 2010 a fost adus de la Dorici/Bulgaria un exemplar de cal mongol Equus prijewalsky.
Planetariul Constanta
Ca o fereastră deschisă permanent spre cer, Planetariul din Constanta este ca un “far” la malul Mării Negre. Primul obiectiv public de acest gen din ţara, luând fiinta în anul în care omul a reuşit sa “atingă” pentru prima dată cu piciorul Luna (1969), Planetariul destăinuie şi azi misterele greu de pătruns ale cerului.
O lume de dincolo de noi, alcatuită din stele, planete, meteori, galaxii şi altele ţi se dezvăluie, dar eşti ajutat să înveţi să călătoreşti printre ele folosindu-te de constelaţii, cele care contribuie la realizarea acestui tablou, “Cerul”, care nu a suferit nici o restaurare în ultimii 2000 de ani.
Planetariul din Constanţa a fost primul obiectiv din Complexul Muzeal de Stiinţe ale Naturii în actuala locaţie, în apropierea staţiunii Mamaia.
Publicul vizitator este variat, de la preşcolari, până la vârstnici. În extrasezon, copiii (preşcolari şi şcolari) şi tinerii (studenţi) vizitează Planetariul în grupuri organizate, pentru realizarea obiectivelor din programa şcolară, sub forma unor lecţii de geografie, ecologie, fizică, astronomie-opţional, multe dintre ele în baza unui acord de parteneriat între şcoală şi muzeu (Planetariu) şi seminarii de astronavigaţie pentru studenţii de la Universitatea Maritimă din Constanţa. În sezonul estival, publicul vizitator devine foarte variat, eterogen, procentul cel mai mare constituindu-l turiştii. Pentru cei care nu au vizitat niciodată un Planetariu, este o experienţă de neuitat. Demonstraţia de planetariu este o proiecţie pe o boltă artificială a unui cer înstelat. În sala prevazută cu aer condiţionat, poţi petrece o noapte în câteva zeci de minute, totdeauna având siguranţa unui “cer senin”.
Planetariul dispune de o cupolă cu diametrul de 8m şi o capacitate de 80 de locuri. Aparatul de proiecţie cu care se realizează demonstraţiile este de tip ZKP-2 (1988), realizat în Germania (Karl Zeiss Jena).
Informatii şi imagini furnizate de Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa. Mai multe detalii despre programul de funcţionare, adresele exacte şi tarifele practicate, vă rugăm să accesaţi pagina oficială de internet a complexului: www.delfinariu.ro.
Distractie plăcută,
Echipa i-Tour
Lasă un răspuns