Va prezentam zece obiective turistice din judetul Salaj, situat in nordul tarii,care ascunde o serie de bijuterii turistice destul de puțin cunoscute. Mentionam că la alcătuirea acestei selecții nu au fost luate în calcul monumentele arhitectonice din cele patru orașe ale județului, Zalău, Jibou, Șimleu Silvaniei și Cehu Silvaniei.
Castrul roman de la Porolissum este poate cel mai titrat obiectiv istoric al județului Sălaj. Important centru militar și urban devenit capitală a provinciei Dacia Porolissensis în anul 123, în vremea împăratului Hadrian, complexul arheologic de la Porolissum este foarte bine conservat. Poarta Praetoria și Amfiteatrul sunt cele mai vizitate obiective ale complexului. În ultimii ani, turismul este revigorat printr-o serie de festivaluri organizate aici.
Grădina Zmeilor fascinează pe oricine o vizitează. Situată în localitatea Gâlgău Almașului din comuna Bălan, pe drumul național 1G, la doar 10 kilometri de Jibou, Grădina Zmeilor este un ansamblu neregulat de stânci cu forme ciudate și denumiri precum „Zmeul”, „Zmeoaica”, „Fata Cătanei”, „Călugării” etc. Recent amenajată, rezervația oferă turiștilor clipe de relaxare departe de agitația orașelor.
Grădina Botanică „Vasile Fati” Jibou este recunoscută ca fiind una dintre cele mai frumoase grădini botanice din țară, înfiinţată în 1968 în parcul fostului domeniu Wesselényi. Cele două sere sferice ce adăpostesc o sumedenie de plante exotice reprezintă o imagine devenită emblematică. În ultimii ani, au fost extinse serele, cărora li s-a adăugat un complex de acvarii și a fost creată o superbă grădină japoneză.
Biserica de lemn „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sânmnihaiu Almașului este reprezentativă pentru salba de biserici de lemn de pe Valea Almașului. Datând din 1778, domină cu turla semeață întreaga vale și este vizibilă de la mare distanță. Biserica deține o pictură interioară valoroasă, ce datează din 1792, pe alocuri destul de bine conservată.
Biserica de lemn „Pogorârea Duhului Sfânt” din Fildu de Sus este cea mai impunătoare dintre toate bisericile de lemn sălăjene. Amplasarea bisericii pe o coamă de deal, turla zveltă și înaltă, pictura interioară extrem de bine conservată, cadrul natural și panorama satului văzut de lângă biserică sunt câteva argumente pentru a veni până aici. Datează din 1727 și este cunoscută mai ales pentru coiful foarte ascuțit și pentru cele patru turnulețe aflate la baza acestuia.
Ansamblul monahal Strâmba este situat într-un cadru natural feeric, departe de orice așezare omenească. Mănăstirea Strâmba este o adevărată oază de liniște și verdeață. În cadrul mănăstirii se află și o biserică de lemn, monument istoric ce datează conform unelor surse din 1470 și care adăpostește icoana făcătoare de minuni „Dulcele sărut”. Un parc dendrologic și zoologic completează zestrea acestui loc minunat.
Localitatea Cizer, aflată la confluența unor zone etnografice diferite: Meseș, Bihor și Cluj a preluat câte ceva de la fiecare. Localitatea este renumită și datorită „Bisericii lui Horea”, expusă la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca. Aici, la Cizer, rapsodul și meșterul popular Florica Criste reușește să păstreze vii tradiții și meșteșuguri populare prin intermediul unui amplu program intitulat „De la bunici la nepoți”.
Biserica reformată din Crasna este singura biserică de factură gotică din județul Sălaj. Contraforții masivi, tavanul casetat, din lemn pictat cu motive florale și zoomorfe, ferestrele ogivale sau bolta în arc frânt ale fostului altar catolic fac din acest monument arhitectonic unul foarte interesant. Edificiul datează din perioada 1380-1400 și este foarte bine conservat. Turnul cu arcade oferă o panoramă deosebită asupra văii Crasnei.
Izvoarele Barcăului este un loc natural de o frumusețe deosebită, aflat într-o zonă pitorească, la punctul de întâlnire al județelor Sălaj, Cluj și Bihor. De aici, prin Izbucul Mare și Izbucul Mic, izvorăște Barcăul – cel mai important afluent al râului Crișul Repede. În comună se găsește o păstrăvărie, o moară de apă și o frumoasă bisericuță de lemn.
Muzeul de Artă Populară „Ligia Bodea” Iaz este surprinzător. Este un muzeu ce adăpostește într-o veche casă țărănească una dintre cele mai mari colecții etnografice private din România. Proprietarul acestui muzeu este Ligia Alexandra Bodea, în vârstă de 19 ani considerată cea mai tânără colecționară de artă din țară. Aici vei fi cu siguranță uimit de de sutele sau chiar miile de obiece expuse: de la vase ceramice, la mobilier și unelte agricole, de la costume populare la „perini” sau „șterguri” cusute cu motive populare.
Vă invităm să descoperiţi şi voi judeţul Sălaj!
Echipa i-Tour
Sursa info şi foto aici.
Pingback: Gradina Zmeilor, judetul Salaj |