Cetatea Rupea

Începând cu vara acestui an, cetatea ţărănească de la Rupea poate fi, din nou, vizitată. De data aceasta, veţi întâlni o cetate medievală restaurată impecabil, cu turnuri, ziduri şi acoperisuri ridicate din temelie. Priveliştea încântă privirile, iar micile detalii şi informaţiile turistice pe care le veţi găsi în incinta cetăţii vă vor reconfirma că vă aflaţi într-un obiectiv turistic de interes naţional.

Cetatea Rupea se află pe drumul ce face legătura între Braşov şi Sighişoara, la aproximativ 50 de kilometri de Braşov. O veţi observa din depărtare, datorită poziţionării sale pe vârful unui deal.

Cetatea Rupea se numără printre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul României, primele semne de așezări omenești datând din paleotic şi neoliticul timpuriu (5.500-3.500 î.H.). Prima atestare documentară datează din anul 1324 când sașii răsculați împotriva regelui Carol Robert, al Ungariei s-au refugiat în interiorul cetății, Castrum Kuholm (bazaltul din care a fost ridicată cetatea). Documente din secolul al XV-lea menționează cetatea ca fiind un important centru comercial și meșteșugăresc, cu 12 bresle. Cetatea a servit de-a lungul timpului ca fortificație dar și refugiu pentru populația ce locuia dealurile și valea din împrejurimi, așezarea ei fiind strategică: la îmbinarea drumurilor ce făceau legătura între Transilvania, Moldova și Țara Românească prin pasurile sud-estice.

Cele trei cetăţi

Cetatea de sus, sau prima incintă a sistemului de fortificare, datează din perioada prefeudală, secolele X-XIII. Vizitatorii vor întâlni aici Turnul Slăninii, specific comunităților săsești, Camera judelui și Camera preotului. Sistemul de fortificare al cetăţii de sus îmbină zidurile cu rocile bazaltice pe care aceasta a fost ridicată. Intrarea se făcea printr-un culoar foarte îngust, prin poarta de sub Turnul Pulberăriei, Turnul cu vârful îngroșat.

Cetatea de mijloc a fost construită în secolul al XV-lea și modificată, pentru a fi mărită, în secolul al XVII-lea. Aici se pot identifica Turnul cu gratii, Capela și un alt Turn Pentagonal, unic în Europa, ce servea ca poartă de intrare în cetatea de mijloc. În această perioadă, cetatea a fost mărită prin adăugarea unei curți interioare, în care în anul 1623 este săpată fântâna cetății, adâncă de 59 m și nesecată până în prezent. Tot în cetatea de mijloc se pot observa turnul și poarta principală de jos care datează din secolul al XVII-lea.

Cetatea de jos a fost construită începând cu secolul al XVIII-lea. Din această perioadă datează locuința paznicului cetății, din 1850, și magazia militară, construită la începutul secolului al XIX-lea.

Cetatea Rupea are forma unei spirale ascendente, precum o cochilie de melc.

Istoria Cetăţii Rupea

Cercetările arheologice atestă existenţa pe aceste locuri a locuirii dacice, urmate de ridicarea unui castru roman, denumit Rupes. Numele roman a dat și numele localității de astăzi, formată în jurul dealului: Rupea.

Castrul roman Rupes făcea parte din centura de fortificații romane pentru apărarea zonei comerciale și a rutelor ce legau Valea Târnavelor, Valea Oltului, Râșnov și Hoghiz.

Mai târziu, pe vestigiile dacice se formează localitatea prefeudală: prin construirea cetății de sus, în secolul X-XIII, și cea medievală, ulterior, prin construirea cetăților de mijloc și de jos, începând din secolul al XIV-lea. Între anii 1432 – 1437, cetatea a fost atacată și jefuită de către turci, pentru ca mai târziu, în anul 1643, să fie părăsită, după ce un incendiu devastator a transformat-o în ruine. La sfârșitul aceluiași secol, sașii revin în cetate, pentru a se refugia. De această dată, cetatea va fi predată armatelor habsburgice fără rezisteță armată.

În 1716, zidurile cetății au folosit drept refugiu supraviețuitorilor epidemiei de ciumă, izbucnită în localitatea de lângă cetate. Cetatea a fost abandonată definitiv în anul 1790, în urma unei furtuni puternice care i-a distrus acoperișul. De atunci, cetatea este lăsată in paragină, deși localitatea Rupea a devenit în perioada interbelică un puternic centru cultural săsesc.

În timpul regimului comunist, cetatea a rezistat la distrugerea ei completă de către autoritățile comuniste, care doreau reciclarea bazaltului pentru amenajarea localității Rupea.

Astăzi, Cetatea Rupea poate fi vizitată pe toată durata anului. Programul de vizitare este zilnic de la 10.00 la 20.00, iar taxa de acces in cetate este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. Aici  puteţi găsi mai multe informaţii despreCetatea Rupea şi evenimente care au loc în cetate.

Distracţie plăcută,

Echipa i-Tour

Sursa info aici, unde vedeti si cum arata Ceatea Rupea inainte de restaurare.

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *