Cetatea Neamtului, Targu Neamt

Cetatea Neamtului este una dintre putinele cetati medievale ale Moldovei, ramase astazi in picioare. Acest fapt, alaturi de restaurarea impecabila, pozitionarea strategica si accesul facil al vizitatorilor fac din Cetatea Neamtului o atractie turistica unica in intreaga zona. Fiind o veritabila cetate medievala ridicata in timpul domniei lui Petru Musat (1374-1391), aproape de varful cel mai inalt al Culmii Plesului, la marginea actualului oras Targu Neamt, intregul edificiu ne duce cu gandul la cavaleri, domnite, capcane surpriza si poduri suspendate.

Cetatea Neamtului, istorie

Cetatea face parte din categoria monumentelor medievale de valoare exceptionala din Romania. Pozitia strategica de care a beneficiat si prezenta sa in evenimentele istorice marcante pe care le-a cunoscut aceasta parte a tarii demonstreaza faptul ca, Cetatea Neamtului, a fost una dintre cele mai bine intarite cetati de care a dispus statul medieval moldovenesc, constituid un punct de atractie inca din cele mai vechi timpuri.

Numele de Cetatea Neamtului provine de la hidronimul “Neamt” pe care il poarta raul de sub poala muntelui si de la care si-au luat numele orasul si manastirea din apropiere. Pe zidurile de intrare ale obiectivului turistic Cetatea Neamtului, denumire sub care este cunoscuta in zona, aflam istoria acestei creatii moldovenesti, si anume:

“Cetatea Neamtului a fost construita in timpul lui Petru Musat (1375-1391), in perioada consolidarii statului medieval Moldova. Prima atestare documentara dateaza din 1395, anul in care regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, inainte de a fi infrant de ostile lui Stefan I Musat la Hindau, emite un act de cancelarie “Ante Castrum Nempch”.

Epoca de glorie a cetatii medievale de la Neamt corespunde domniei lui Stefan cel Mare (1457-1504), organizatorul si conducatorul militar de exceptie al Moldovei. Lucrarile intreprinse in vremea sa au constat in suprainaltarea vechilor ziduri ale cetatii, ridicarea celor patru bastioane ale curtii exterioare si construirea podului in forma de arc, sprijinit pe 11 piloni de piatra. Astfel intarita, in anul 1476 cetatea Neamt a facut fata asediului impus de Mohamed al II-lea, dupa lupta de la Valea Alba-Razboieni.

Pe masura inaspririi dominatiei turcesti si a progresului realizat in tehnica de lupta, rolul cetatilor moldovene va scadea incepand cu a doua jumatate a secolului al XVI-lea. Dupa distrugerea partiala a unor constructii interioare in vremea lui Alexandru Lapusneanu (1564) si refacerile ordonate de Ieremia Movila. In anul 1600 Cetatea Neamtului isi va deschide portile in fata armatelor celui care a realizat prima unire politica a tuturor romanilor: Mihai Viteazul. Prefacuta in manastire de Vasile Lupu (1646) si apoi distrusa partial de Dumitrascu Cantacuzino in 1675, Cetatea Neamtului va mai avea forta de a scrie o noua pagina de eroism in 1691, cand, aparata de un mic grup de plaiesi, va rezista asediului armatei polone condusa de Regele Ioan Sobietski. Dupa distrugerea ordonata de Mihai Racovita in 1717, Cetatea Neamtului isi pierde total importanta militara.

Din anul 1718, Cetatea Neamtului, ramane in paragina, fiind distrusa de catre vreme sau de catre localnici care foloseau piatra de la cetate in constructii. In anul 1866 este declarata monument istoric si abia intre anii 1968-1972, sub conducerea arhitectului Stefan Bals au inceput lucrarile de reconsolidare a zidurilor.

Cetatea Neamtului, vizitare

Restaurarea, reabilitarea si introducerea cetatii in circuitul turistic s-a realizat intre anii 2007-2009, cand Cetatea Neamtului a fost inchisa. In aceasta perioada s-au realizat lucrari de amploare, care au dus si la descoperiri arheologice foarte ineteresante, pe care turistii le vor putea admira in timpul vizitei.  Dupa doi ani de munca grea, vechea cetate a renascut din propria cenusa astfel incat vizitatorii pot admira diferitele sali ale cetatii, vechiul paraclis, bucataria, monetaria si dormitoarele.

Noi doar ce am vazut cetatea si putem afirma ca este una dintre cele mai frumos puse in valoare obiective turistice medievale din Romania! Pana ajungeti sa o vizitati, va invitam sa cititi mai multe despre Cetatea Neamt pe site-ul oficial. Programul de vizitare este: Luni – inchis, 10:00-18:00 (aprilie-septembrie), 9:00-17:00 (octombrie-martie).

Descoperire placuta,

Echipa i-Tour

Sursa info aici.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *