La finalul lui aprilie am facut o incursiune in tinuturile Banatului si Bihorului, mai precis o excursie de cateva zile in scopuri de cunoastere si descoperire a celor mai vestice puncte ale tarii. Am vizitat orasele Drobeta-Turnu Severin, Timisoara, Arad si Oradea, statiunile Baile Herculane, de pe malul Cernei, Baile Felix si 1 Mai, sate uitate de lume, sate cu inscriptii bilingve, am facut excursii catre cetati din varfuri de dealuri si am cautat palate despre care auzisem povesti misterioase. De acum incolo, cel putin un timp, va vom relata despre obiectivele turistice pe care am avut placerea sa le surprindem in periplul nostru.
Vom incepe cu Cetatea Jdioara, aflata la 1 km de localitatea Jdioara, in judetul Timis si la 80 de km de Timisoara. Cel mai apropiat oras este Lugoj, urmeaza localitatile Tapia, Maguri, Ciresu si Criciova, comuna de care apartine satul Jdioara. Din Criciova faceti stanga, spre Crivina, si apoi dreapta, spre Jdioara, iar odata ajunsi in sat, intrebati pe cineva. Localnicii stiu de cetate, pentru ca este si semnalizata. Veti lasa masina la poalele dealului si veti urca circa 30 – 40 de minute pe un traseu marcat cu un cerc rosu inconjurat de o dunga alba.
Initial, cetatea avea forma patrulatera cu colturile rotunjite, cu dimensiunile de interior de 40/20 metri si grosimea zidurilor de 1,8 metri. Din fortareata de odinioara se mai pastreaza o jumatate din circumferinta dinspre nord si partile laterale. In partea dinspre sud, se pot vedea cateva franturi de zid, unele pravalite in interiorul cetatii, altele in afara, peste care a crescut vegetatie. Zidurile sunt groase si puternice, iar inaltimea lor este de peste patru metri. Cetatea este semnalizata atat la inceputul traseului, cat si pe parcurs, existand chiar doua panouri informative in mai multe limbi, insa nu se pot vedea nicaieri lucrari de conservare.
Asupra infiintarii Cetatii Jdioarei au fost emise mai multe ipoteze, printre care cea vehiculata de istoricul banatean Vasile Maniu, care sustinea ca a fost intemeiata in secolele II – III, in timpul colonizarii romane. Istoricii unguri au sustinut ca numele cetatii vine de la familia ungureasca Zydoy, care ar fi intemeiat fortareata. Secolul XIV găseşte cetatea de la Jdioara ca pe un punct important în regiune. Istoricii unguri mai spun ca aceasta avea propriile provincii, ca proprietarii cetatii detineau numeroase bunuri si multe sate din împrejurimi. Cetatea avea o influenţă destul de mare in politica Banatului. Dupa Tratatul de pace de la Karlowitz (1699) cetatea a fost distrusa, probabil supunandu-se conditiei pacii, de distrugere a tuturor cetatilor din Banat, iar in prezent ruinele cetatii fac parte din patrimoniul istoric national. (Sursa)
Traseul pana la cetate este frumos, iar privelistea de pe deal merita cateva minute de reverie.
Calatorie placuta,
Echipa i-Tour
Lasă un răspuns