Una dintre cele mai vechi asezari grecesti de pe teritoriul actual al Dobrogei, Cetatea Argamum sau Orgame, asa cum era cunoscuta timpul grecilor, a fost ridicata de colonistii greci din Asia Mica in secolul al VII-lea i. Hr.. Cetatea a fost construita pe ceea ce era anterior malul Marii Negre: Capul Dolosman, iar astazi malul complexului Razelm Golovita, ce face parte din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, in judetul Tulcea.

Vestigiilor orasului grecesc Orgame le sunt suprapuse cele din epoca romana tarzie, devenind Argamum. Cetate Orgame se pare ca este anterioara Histriei. Sapaturile au dat la iveala urme de locuire inca din epoca bronzului. Alaturi de insula Bisericuta, aflata in imediata apropiere a satului Jurilovca, si Cetatea Enisala, Cetatea Argamum este unul dintre cele mai importante obiective turistice din nordul Dobrogei. Accesul catre cetatea Argamum, dinspre Jurilovca, se desfasoara in conditii foarte bune, drumul fiind amenajat si asfaltat, insa obiectivul fiind semnalizat prin indicatoare. Majoritatea turistilor care ajung aici raman impresionati de frumusetea locurilor si de peisajul zonei.

Asa s-a intamplat si cu Florin de la Drum Liber, care a ajuns la cetate in 2010 si povesteste ca ““Drumul pe jos face piciorul frumos” se zice, dar în cazul nostru face ochii mari, de plăcere. Nu în fiecare zi vezi case acoperite cu stuf şi te apropii de o faleză în Delta Dunării. Imaginaţi-vă un mal înalt de 50 de metri, tăiat brusc şi jos ai valuri. Valuri de apă dulce, fiindcă lacul Razim e cel care are grijă de acele locuri.”

Din Cetatea Argamum, pentru ca pana acum au fost scoase la iveala, in mare parte, doar zidurile din perioada sa romana, pot fi vazute portiuni din zidurile de incinta, basilici si cladiri din oras (4 bazilici paleocrestine, cel mai vechi mormant grecesc din bazinul pontic (jumatatea sec. VII i.Hr.)). Astfel, cea mai mare parte din cetate se afla inca sub pamant, situl arheologic avand o suprafata totala de aproape o suta de hectare. Printre vestigiile descoprite de arheologi in incinta cetatii se numara monede speciale in forma de varf de sageata , piese ceramice, intregi si fragmentare, obiecte din sticla, ustensile din ceramica, os si metal, piese vestimentare si de podoaba.

Cum ajungem la Cetatea Argamum este foarte simplu, fie ca venim dinpre Bucuresti, Constanta sau Tulcea, fie mergem dinspre Mihai Viteazu – Baia spre Jurilovca, fie dinspre Babadag spre Jurilovca, iar apoi urmam indicatoarele spre cetate, inca 7 kilometri. La poalele dealului pe care se afla aceasta este un amenajat de parcare, unde se poate lasa masina, iar apoi se urca aproximativ 20 de minute pana se ajunge la poarta cetatii. Nu uitati sa deschideti larg ochii si sa surprindeti intregul peisaj!

Calatorie frumoasa,

Echipa i-Tour

 

2 Pings & Trackbacks

  1. Pingback: Dobrogea – episodul 3: nordul salbatic « Arhiva de geografie

  2. Pingback: Redescopera valorile! Dobrogea |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *