Ce membrană luăm pe pârtie?

Impermeabilitatea este unul din principalii parametri urmăriţi în achiziţionarea echipamentului outdoor, fie că vorbim de sporturi de iarnă, drumeţii montane, ciclism…etc. Urmează apoi respirabilitatea, rezistenţa la vânt dar şi libertatea de mişcare pe care ne-o poate oferi produsul ales.  Aceste caracteristici sunt şi pe placul schiorilor sau rider-ilor care urmăresc un echipament “light” dar eficient termic şi mai ales care să le permită mişcări îndrăzneţe pe pârtie.

maia-outdoor-schi

Astăzi producătorii încearcă atingerea mai multor funcţii cu ajutorul membranelor laminate pe diferite tipuri de ţesături, în unul sau mai multe straturi. Suntem cu toţi familiari cu membrana Gore-Tex®, prima de acest fel, dar pe lângă acesta există şi altele cu funcţii asemănătoare. Deplasându-ne către est, găsim o serie de producători noi, TORAY- Japonia şi SINGTEX- Taiwan care au tehnologii asemănătoare şi care dezvoltă în fiecare an materiale noi, competitive.

Dermizax® este cea mai nouă membrană utilizată la diferite modele de jachete sau geci. Proiectată de cei de la TORAY a fost rapid adoptată de numeroase branduri datorita proprietăţilor deosebite. Cifrele impresionante ale acestei membrane au făcut ca ea să se regăsească şi în rândul echipamentului de iarnă. Respirabilitatea – poate fi de 30.000 g/m2/24h în cazul articolelor cu 3 straturi şi până la 40.000 g/m2/24h pentru articolele cu 2 straturi (o valoare foarte ridicată în comparaţie cu alte membrane). Cea mai nouă membrană, Dermizax® NX, premiată de ISPO, are o respirabilitate de până la 50.000 g/m2/24h atunci când este utilizată în 2 straturi.

Membrana Toraydelfy, dezvoltată tot de cei de la TORAY, are valori ale impermeabilităţii mai reduse faţă de Dermizax™  de doar 10.000 mm H2O şi respirabilitate 10.000 g/m2/24 h. Chiar şi la aceste valori membrana este una superioară şi se regăseşte atât în randul softshell-urilor, protectoare de vânt cât şi în rândul gecilor de ski.

Geaca ski Strindberg femei

Singsoft este membrana celor de la SINGTEX, brand axat pe cerecetarea şi dezvoltarea materialelor, astfel încât acestea să fie nu doar la modă ci şi funcţionale şi în armonie cu mediul. Membrana Softshell Singsoft are valori ale impermeabilităţii de la 12.000 la 20.000 mm H2O şi ale respirabilităţii de 10.000 gm/m2/24h. Aceasta este încoporată în jachete tip softshell dar şi în gecile tehnice.

Piaţa echipamentelor tehnice specifice, fie pentru mountaineering fie pentru sporturi de iarnă este mereu în expansiune iar materialele noi ajung rapid la clienţi. Atât membranele celor de la Toray cât şi cele de la Singtex, şi nu mai vorbim de Gore-Tex sunt disponibile şi în România atât la o serie de producători autohtoni cât şi la branduri consacrate.

92_original_01-500x500

Articol redactat de partenerii nostri, Maia Outdoor, specialisti in echipament si activitati in aer liber! Multumim!

Distractie placuta pe partie,

Echipa i-Tour

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *