Țara Moților este învăluită în mister, istorie plină de eroism şi poveşti despre comori, însă niciodată nu vom putea pătrunde şi conştientiza adevăratele valori ale sale fără a o decoperi pas cu pas. În această toamnă, vă invităm să vă rasfățați cu feeria de culori şi poveşti seculare.

Țara Moților reprezintă o parte a Munților Apuseni, situată în zona bazinului superior al râurilor Arieș și Crișul Alb, cuprinzând porțiuni din județele Alba, Arad, Bihor, Cluj și Hunedoara, precum şi din Parcul Natural Apuseni. Cât despre moți, aceştia sunt considerați de către scriitorul Ioan Slavici, „cea mai nobilă parte a poporului român”, având păr blond sau roşcat şi ochi albaştri. Dintre aceştia, cei mai reprezentați moți ai istoriei sunt Horea, Cloşca şi Crişan, precum şi Avram Iancu, alături de voinicii lor, care au luptat pentru libertate şi drepturi egale.

Pe lângă istoria recentă şi peisajele spectaculoase, trebuie să ştiți că pământul şi munții din Țara Moților ascund comori nebănuite, vânate asiduu de unii şi atinse doar cu privirea de alții: metale prețioase precum aur şi argint, la Roşia Montantă şi în împrejurimi, fosile vizibile de pe timpul când aceste locuri erau acoperite de Marea Thetis, peşteri unice săpate în stâncile calcaroase, ce se deschid privirii celor mai curajoşi, pârâuri repezi şi cascade tumultoase. Despre multe dintre acestea vom vorbi în continuare.

Pornind dinspre sud, chiar înainte de Cîmpeni, poarta de intrare in Țara Moților, se află Roşia Montană, satul care se deschide precum ramurile unui copac şi vă primeşte pentru a vă relata trista poveste a exploatării miniere,  unde puteți vizita Muzeul Mineritului – Galeriile Romane. Dacă aveți mai mult timp de petrecut aici, veți fi întâmpinați de trasee turistice marcate spre obiective din sat şi din împrejurimi, precum: Vf. Rotunda – cel mai înalt vârf din zonă, Tăul cel Mare, Vf. Cârnic (ce ar urma sa fie distrus de exploatare), Cariera Cetate, Piatra Corbului şi Piatra Despicată.

La Cîmpeni puteți vizita Muzeul Avram Iancu, aflat în centrul oraşului. Apoi, urcând pe valea Arieşului, nu departe de ieşirea din oraş, virati la stânga spre Nemeşi, unde veți găsi Dealul cu Melci, un deal cu fosile de cochilii de pe vremea Mării Thetis, pe care ii veți putea descoperi, unul câte unul, ca într-o vânătoare de comori. Pe partea cealaltă a drumului, la mică distanță, se află Cascada Pişoaia, impresioanantă, foarte uşor accesibilă şi, pentru cei mici, foarte distractivă. Mergând mai departe, pe aceeaşi şosea, veți ajunge la Casa Memoriala Avram Iancu, un micuț muzeu dedicat eroului național Avram Iancu şi luptei lui împotriva nedreptăților comise de cotropitori. Muzeul adăposteşte leagănul, hainele, fluierele şi armele Crăişorului Munților, precum şi istoria vie a celor 200 de ani de când a fost constuită casa.

De acum, vă puteți întorace la Valea Arieşului, treceți de Albac şi aveți pe dreapta Cheile Mândruțului, iar ceva mai sus vă aşteaptă o bifurcație, spre dreapta, care se deschide cu un canion impresionant ce adăposteşte Peştera Poarta lui Ionele, cu un portal gigantic şi un parcurs feeric, şi Cheile Ordâncuşei cu stânci verticale, un pod natural şi peisaje care taie respirația. Pentru a ajunge la Peştera Ghețarul Scărişoara, unde se afla cel mai mare ghețar din România, vă recomandăm să vă întoarceți spre drumul principal şi, de acolo, să virați dreapta. Veți parcurge un traseu frumos prin pădure, până în apropierea peşterii, urmând ca de acolo să pătrundeți într-un aven, o pâlnie gigantică, ce duce în adâncurile muntelui, la ghețarul a cărui bază are peste 4000 de ani vechime. În apropiere se află alte doua fenomene naturale interesante: Izbucul Cotețul Dobreştilor, doar gura unei peşteri din care izvorăşte vijelios un pârâu rece de munte, şi Izbucul Poliței.

Continuând spre vest, veți ajunge la Arieşeni, de unde vă recomandăm să virați la stânga pe drumul ce ajunge Pătrăhăițeşti, un sat tradițional, cu muzeu etnografic, case de oaspeți şi o poziționare feerică. Lăsați maşina la intrarea în sat şi porniți pe jos, pe traseul ce duce la Cascada Pătrăhăițeşti, pentru a vă curăța privirea şi gândurile de cotidian. Până la cascadă veți parcurge păşuni, livezi, păduri, veți deschide porți ce par vechi de sute de ani, doar pentru a vă dori sa vă întoarceți pe acelaşi drum. Tot din Arieşeni se ajunge şi la Cascada Vârciorog, pe un traseu agreabil prin pădurea de conifere, cu traversări ale Râului Vârciorog, pe podețe din buşteni şi locuri de popas in valea înverzită a râului. Celor experimentați în ale muntelui le recomandăm un traseu spectaculos, însă dificil, care necesită echipament de drumeție şi condiție fizică: Cascada Evantai şi Cheile Galbenei.

Când veți decide să reveniți la şosea, nu zăboviți mult, treceți de Vârtop şi lăsați maşina să se odihnească pe marginea drumului. De aici, porniți pe jos spre Groapa Ruginoasă, un loc unic, spectaculos, ca o rană naturală în muntele împădurit. Traseul reprezintă o urcare lejeră prin pădure, de aproximativ 40 de minute.

În speranța că mai aveți zile de concediu şi puteți fugi din oraş, pentru a vă reîncărca plămânii cu aer curat şi memoria cu peisaje de vis, Țara Moților vă aşteaptă cu munții săi impresionanți, acoperiți cu covoare multicolore de arbori, cascade, peşteri şi păşuni relaxante. Nu uitați să vă bucurați de gastronomia zonei şi să fiți curioşi.

Descoperire plăcută,

Echipa i-Tour

Acest articol a fost redactat în colaborare cu partenerii noştri Alphega Farmacie.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *