Castelul Mocioni-Teleki, sau Micul Trianon, cum i se mai spune, se afla in satul Căpâlnaş, comuna Birchis, la aproximativ 80 de km est de Arad, in judetul omonim, mergand in directia Deva.

Castelul din Căpâlnaş este unul dintre cele mai frumoase din zona, protejat de un domeniu extins si salbatic, iar daca pe poarta de acces nu ar exista o placuta cu inscrisul “Spital de psihiatrie”, aproape ca te-ar duce cu gandul la povestile cu printese adormite.

Castelul a fost construit cu parter si etaj, in jurul anului 1860 si  a fost renovat in anul 1964.   Castelul Mocioni-Teleki, Capalnas

Remarcabila, fatada ornamentata cu patru coloane de piatra si capiteluri corintice avand in cele trei spatii cate o usa destul de mare, iar deasupra lor cate o fereastra de forma patrata, este prevazuta deasupra in toata lungimea cu o coronita dantelata. Usile comunica intre salonul castelului si spatioasa terasa, la care accesul din exterior se face prin intermediul a doua trepte de marmura in forma de semicerc.

Edificiul a fost proiectat de arhitectul vienez Otto Wagner care a ridicat castelul între anii 1876-1879. Otto Wagner a fost inspirat de Micul Trianon de la Versailles, dar nu a realizat o co­pie fidela a ilustrului model, de aici si cel de-al doilea nume al castelului din Căpâlnaş. Castelul, chiar daca mult timp situat pe teritoriu austro-ungar, a fost o pepiniera a culturii romane: aici aveau loc intalniri ale oamenilor politici romani, concerte de muzica clasica si se vorbea aproape exclusiv limba romana, chiar daca familia nobiliara Mocioni cunostea atat maghiara, cat si franceza, engleza si germana. Teleki este numele contelui maghiar Eugen Teleki, care a locuit in castel timp de multi ani, el fiind vărul     mi­nistrului de externe al Ungariei, Te­leki Pal, care s-a sinucis cand tru­pele ungare, impreuna cu cele germane, au intrat in Iugoslavia deoarece el semnase cu cativa ani inainte un tratat de prietenie si ne­agresiune cu Iugoslavia.   Castelul Mocioni-Teleki, Capalnas

In 1948 castelul si mosiile au fost nationalizate. S-au produs atunci devastari si înstrainari ale mobilierului. Mai tarziu castelul a fost transformat in spital de neuropsihiatrie, situatie care a ramas pana astazi. Un articol foarte interesant despre familia Mocioni, istoria Castelului Mocioni-Teleki, dar si o intamplare de la castel puteti citi aici.   Castelul Mocioni-Teleki, Capalnas

Daca ajungeti la Căpâlnaş, nu va sfiiti, intrati in curtea castelului-spital de psihiatrie si priviti de aproape. Noi am trecut pe acolo pe inserat, asa incat atmosfera era plina de mister.

Calatorie placuta,

Echipa i-Tour

Share

One Comment

  1. Latici B. Reply

    In 1948 castelul si mosiile au fost nationalizate. S-au produs atunci devastari si înstrainari ale mobilierului. Mai tarziu castelul a fost transformat in spital de neuropsihiatrie, situatie care a ramas pana astazi. Un articol foarte interesant despre familia Mocioni, istoria Castelului Mocioni-Teleki, dar si o intamplare de la castel puteti citi aici.
    Ce sfidare a istoriei….
    Än 1960 sa decis ca acest Castel sä fie folosit pentru a reda viata “normalä” multor copii bolnavi de Tuberculoza deschisä.Unul din acei copii am fost chiar eu.
    Timp de 6 luni,Castelul mi-a fost casä,scoalä,baia si cantina,iar terenul aferent,locul de joacä si aventuri copiläresti.Sute de copii ä-si vor aduce cu pläcere aminte de Castelul de la Cäpälnas si de Cerbul unic,cu care aproape fiecare dintre copii,are cel putin o pozä.Eu am fost acolo internat din Noiembrie 1963-Iunie 1964 si nu regret.Äncä mai träiesc si äncä ä-mi mai aduc aminte de Castelul Mocioni-Teleki din Cäpälnas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *