Casa memoriala George Enescu

Casa memoriala George Enescu din Sinaia

Dupa marea petrecere de Revelion de anul acesta si mesele incarcate de Craciun, o parte din echipa i-tour.ro a plecat la munte sa faca putina miscare pe partie, cateva drumetii, verificari de standuri de pliante de informare turistica, papanasi etc. Printre toate aceste activitati am vizitat si o parte dintre obiectivele turistice care se afla pe pliantele pe care le-am realizat in aceasta iarna: Casa Memoriala George Enescu, Cazionul, Gara, Castelul Peles si Parcul Dimitrie Ghica din Sinaia alaturi de Castelul Cantacuzino din Busteni. Am mai descoperit garajul castelului Peles si grajdurile regale care acum sunt transformate hoteluri.

Aventura noastra a debutat dupa ce am cerut de la receptia vilei la care eram cazati, un pliant cu harta orasului si a partiilor. Am zambit cand am primit un pliant i-Tour adus de noi cu 2 saptamani in urma si “pe cai”, la explorat Sinaia.

O sa va povestim acum despre prima noastra oprire: Casa Memoriala George Enescu, iar in zilele urmatoare o sa scriem cate ceva despre Castelul Cantacuzino si celelalte obiective.

Cunoscuta si drept “Vila Luminis” (asa o cunosc localnicii daca intrebati de ea) Casa Memoriala George Enescu se afla in cartierul Cumpatul, singurul cartier al orasului Sinaia care se afla pe malul stang al raului Prahova. Vila nu a fost construita intamplator la Sinaia, deoarece Enescu a fost legat atat sentimental, cat si profesional de acest oras, datorita sprijinului reginei Elisabeta, Castelul Peles, fiind pentru el o poarta de lansare in lumea culturala muzicala a momentului.

Obiectivul turistic este foarte bine semnalizat atat in Sinaia cat si in Cumpatu, nu veti avea probleme cu identificarea. Harta i-Tour Sinaia aici.

Vila a fost construita intre anii 1923 – 1926, de arhitectul Radu Dudescu intr-un stil autentic romanesc, din banii adusi de activitatea concertistica a maestrului care a locuit aici timp de 20 de ani, intre 1926 si 1946.

Casa este mobilata cu elemente ornamentale si de mobilier in stilurile romanesti si orientale. Piesele de mobilier sunt cele autentice, foarte bine pastrate. Una dintre cele mai importante piese de mobilier restaurata este pianul artistului realizat la Lausanne.

George Enescu a putut sa se afirme la Sinaia, mai ales in ipostaza de compozitor, desi a sustinut deseori concerte la Castelul Peles, sau in alte asezaminte din oras, cu orchestra Ministerului Instructiunii Publice, condusa de dirijorul si prietenul sau, Dimitrie Dinicu. Tot la Sinaia a compus o mare parte a creatiei sale. Din cele 150 de lucrari incepand cu “Ţara Romaneasca”, opera pentru pian si vioara, compusa la varsta de 5 ani, si terminand cu “Simfonia de camera”. Enescu a compus numeroase suite si sonate, cele doua Rapsodii Romane, si chiar muzica pentru versurile reginei Elisabeta “Poema Romana” si multe alte opere.

Maestrul paraseste definitiv tara din cauza evenimentelor politice dintre anii 1945-1946 si semneaza la Paris un act de donatie, prin care vila “Luminis” urma sa devina un asezamant cultural, conceput ca o casa de odihna si reculegere pentru artistii romani si straini. Autoritatile respecta dorinta lui Enescu si casa functioneaza ca asezamant cultural si casa de odihna pentru artisti pana in anul 1990 cand vila “Luminis” intra intr-un proiect de renovare, restaurare si conservare a obiectelor.

Proiectul de renovare si restaurare a fost sustinut de Ministerul Culturii, si de Centrul European de Cultura Sinaia, si a durat cinci ani. La data de 5 septembrie 1995, cu ocazia marelui festival “George Enescu” si la dorinta marelui violonist Yehudi Menuhin, devine casa memoriala, intrand in patrimoniul national cultural. Casa memoriala George EnescuPe tot parcursul vizitei prin muzeu veti asculta fragmente din opera lui George Enescu si veti avea la indemana un audioguide cu povesti despre casa si artist. Daca doriti informatii suplimentare, personalul este amabil si bine informat.

Programul de vizitare este: Marti – Duminica de la ora 9:00 la 17:00

Luni – inchis

Tarife: Adulti: 6 lei/persoana;

Pensionari: 3 lei/persoana;

Elevii si studentii, inclusiv studenti ai facultatilor particulare acreditate, beneficiaza de reducere 75 % din tariful perceput adultilor, pretul unui bilet fiind de 1,5 lei/persoana (un alt fel de gratis :))

Pentru ca am vizitat casa in prima zi de vacanta, ne-a deschis apetitul pentru celelate obiective din Sinaia si in fiecare zi am avut grija sa parcurgem un obiectiv nou de parca eram intr-o excursie cu scoala unde trebuia sa vedem tot ce era de vizitat. Trasee facute pe jos, admirand arhitectura frumoasa a orasului, bucurandu-ne de zilele insorite (snow free din pacate) s-au lasat cu o pofta de mancare zdravana la final. O sa va mai povestim zilele astea si despre celelalte obiective turistice pe care le-am vazut.

Ramaneti pe frecventa i-Tour.ro

Echipa i-Tour

Share

One Ping

  1. Pingback: Castelul Cantacuzino din Busteni |

2 Comments

  1. Diana Reply

    Ma bucur sa vad scris aici despre Casa memoriala George Enescu. Am fost in vara si mi-a placut mult linistea si sentimentul de pace dinauntru. Si cum se vedeau muntii de pe veranda…

  2. i-Tour Blog Post author Reply

    Din ce am discutat cu personalul muzeului, linistea si peisajul au fost cele care au determinat maestrul sa construiasca vila in acel loc din cartierul Cumpatu. La momentul respectiv trenurile nu treceau cu frecventa de astazi si locul era chiar mai linistit decat acum. O sa mai scriem si despre alte monumente din Sinaia pe care le-am vizitat in mica noastra vacanta. Multumim Diana pentru comentariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *