Casa memoriala Constantin Brancusi

Casa memoriala Constantin Brancusi din Hobita

Daca vacanta va poarta in zona orasului Targu Jiu, iar vremea va permite, puteti sa faceti o mica excursie in satul Hobita si sa vizitati casa memoriala a lui Constantin Brancusi. Nu de alta, dar informatiile de la atelierul sau din Paris nu contin date despre provenienta artistului…

Straveche vatra de locuire, Hobita apare in documentele din veacul al XVI-lea purtand denumirea de Ohabita. Cu siguranta, asezarea este mai veche decat actul domnesc care ii atesta existenta la 30 aprilie 1518, act dat in Bucureşti de domnul Tarii Romanesti, Neagoe Basarab, lui Datco si fratelui sau Mihail, care cumparasera ocine in mai multe sate, intre care si Ohabita. Marele dictionar Geografic al Romaniei mentioneaza faptul ca pe la 1900, Hobita era un catun inzestrat cu doua biserici de lemn, 140 ha de padure de stejar, ceea ce a favorizat dezvoltarea prelucrarii lemnului in zona.

Casa memoriala Constantin Brancusi

Destinul acestei umile asezari cu oameni priceputi a fost marcat de fiul acestui sat, cel care a stiut cu mintea si mainile sale sa intoarca o pagina in istoria artei moderne: Constantin Brancusi. Artistul s-a născut la 19 februarie 1876, in familia lui Nicolae Radu si a Mariei Brancusi, care se ocupau cu agricultura, prelucrarea lemnului (dulgheria) si cresterea vitelor. Marele sculptor va invata de la mesterii satului, in primul rand de tatal si bunicul sau, priceperea de a ciopli lemnul care, in mainile sale, capata viata.

In Hobita, la tot pasul, Brancusi a avut repere pentru meseria sa de-o viata, sculptura: de la casele frumos impodobite, la batrana biserica de lemn cu fruntarul crestat si sprijinit pe stalpi ce evoca obarsia viitoarei Coloane Infinite şi cimitirul satului, cu troitele si crucile inflorate. Mesterii hobiteni erau peste tot; ei au imbinat mereu iscusinta de constructori cu talentul de decoratori.

Casa Memoriala Constantin Brancusi

Casa-muzeu a fost inaugurata in 1971, fiind un monument de arhitectura, in care sunt expuse obiecte ce au apartinut familiei Brancusi.  Aceasta are o arhitectura populara de la sfarsitul secolului al XIX-lea si a fost restaurata in 1971. Se pot vizita trei camere, un patul si o pivnita. Colectia cuprinde fotografii, albume, documente, carti, scrisori care reflecta momente din viata si activitatea lui Constantin Brancusi. Este prezentat mobilier original de interior taranesc de la inceputul secolului al XX-lea.

Pentru a ajunge acolo, trebuie sa iesiti din Tragu Jiu prin vestul orasului si sa mergeti cam 21 de Km pe DN 67D Tragu Jiu – Tismana – Baile Herculae. Pe acest drum trebuie sa intrati in comuna Petisani de unde mai aveti cam 3 Km pana in Hobita.

Din cele 204 lucrari ale sculptorului C. Brancusi, foarte putine se mai afla in tara (la Târgu-Jiu, Craiova, Buzau si Bucuresti), marea majoritate a acestora fiind raspandite in toata lumea, in cele mai mari muzee si colectii.

Redescopera valorile!

Echipa i-Tour

One Ping

  1. Pingback: Caravana “Vacanța în țara mea “, în județul Gorj |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *