Casa Memoriala Anton Pann, din Bucuresti

Acum aproape un an aparea in Bucuresti o bijuterie de muzeu, integrat perfect in mozaicul urban ce a fost odata mahalaua Lucaci, una dintre putinele zone ce au scapat, partial, de urgia demolatoare ceausista. Este vorba despre Casa Memoriala Anton Pann, situata pe strada Anton Pann, la numarul 20, in apropierea Bisericii Sfantul Stelian Lucaci, in curtea careia omul de cultura isi doarme somnul de veci.

Cine a fost Anton Pann si de ce este atat de inedit acest loc, in peisajul cultural bucurestean si romanesc, deopotriva? Ei bine, credem ca tuturor va sunt cunoscute „Nazdravaniile lu Nastratin Hogea”, pe care vi le citeau parintii sau bunicii in copilarie. Autorul cartii, nimeni altul decat Anton Pann, a fost un revolutionar in multe aspecte culturale ale vremii: a fost primul traducator al muzicii si slujbelor din bisericile romanesti, interpretate in limba greaca pana la Pann, tot el a interpretat si tradus prima varianta a rugaciunii Tatal Nostru, fiind, in acelasi timp, teoretician si profesor de muzica bisericeasca. El a si cantat in stranele Bisericilor Sfintilor si Lucaci, a fost scriitor, poet, compozitor si interpret de muzica laica, precum si culegator de texte vechi romanesti si folclor, dar si unul dintre primii detinatori de tipografii din Bucuresti. In curtea casei de la numarul 20, din strada care-i poarta astazi numele, Anton Pann a infiintat o tipografie, care il va ajuta sa propovaduiasca literele, cultura si stiinta catre oamenii care ii erau atat de dragi. De la Anton Pann avem si prima interpretare a imnului Romaniei, Desteapta-te romane, pe versurile lui Andrei Muresanu, in anul 1848, la Ramnicu Valcea.

Anton Pann, nascut Antonie Pantoleon-Petroveanu, la finalul secolului al XVIII-lea, in targusorul Sliven din Bulgaria, provenea dintr-o familie modesta, calatorind, alaturi de mama si fratii sai, iar apoi singur sau alaturi de una dintre cele trei sotii, in orase precum Chisinau, Bucuresti, Brasov si Ramnicu Valcea. Radacinile si drumurile il ajuta sa devina un poliglot; vorbea romana, greaca, bulgara, rusa si turca. Urme ale locuirii si muncii sale se afla nu numai in Bucuresti, ci si la Brasov, unde Prima scoala romaneasca, i-a inchinat o intreaga sala, amenajata in memoria carturarului. La Ramnicu Valcea poate fi vizitata Casa Memoriala Anton Pann, cea mai veche cladire ramasa in  picioare, chiar daca a fost translatata de pe locul intitial, pentru construirea bulevardului si a blocurilor comuniste.

Revenind la mica bijuterie din mahalaua Lucaci, un cartier vechi de case joase, cu farmec aparte, ce imbie la plimbari agale si la visare, va invitam sa treceti pragul celui mai nou muzeu al orasului Bucuresti: Casa memoriala Anton Pann. Aici veti fi intampinati de oameni zambitori si dornici sa va spuna povestile casei si sa va invite in universul fascinant al Bucurestiului de la inceput de secol XIX, transpus prin tehnologii arhitecturale contemporane intr-un spatiu interactiv al conectivitatii. Aici veti putea gasi o serie de instalatii inedite care redau, in imagini, povestile lui Anton Pann, panouri mobile, pe care se afla informatii despre oamenii si evenimentele din trecut, o trasura pe care o puteti plimba pe traseul istoriei, precum si o sectiune intreaga dedicata muzicii. Douazeci si trei de instrumente muzicale reprezentative pentru prima jumatate a secolului al XIX-lea, fiecare cu casti la care puteti asculta din arhiva de sunete, partituri, piese vocale si instrumentale, laice si religioase compuse de Anton Pann.  Toate acestea se afla in prima expozitie permanenta a casei, care pastreaza vie memoria unui scriitor si a vremurilor in care a trait si a creat el, prezentate printr-un concept curatorial propus de arhitectii Constantin Goagea si Justin Baroncea.

La subsolul casei veti descoperi o alta zona ludica a muzeului, in care citate din lucrarile lui Anton Pann sunt transpuse pe etichetele unor sticle de vin, aranjate ca intr-o pivnita. De aici aflam si despre inclinarea poetului spre o atenta analiza a moravurilor vremurilor, in anul 1832 el elaborand mica enciclopedie „Indreptatorul betivilor care cuprinde in sine numirile betivilor si toate faptele care curg din betie”, in care scriitorul deruleaza un copios inventar al tipologiilor de betivi si petrecareti, fiecare cu vinurile preferate, acompaniate de diferite mezeluri si branzeturi.

Tot in Casa memoriala Anton Pann aflam si ca celebra melodie „Pana cand nu te iubeam”, cantata cu atat de mult suflet de marea noastra cantareata Maria Tanase, precum si de trupa americana Pink Martini, are versuri atribuite de unii cercetători chiar lui Anton Pann. Asa ca, la final va lasam in compania acestei suave declaratii de dragoste si, cu speranta in suflet, va invitam sa vizitati muzeul.

Casa memoriala Anton Pann este parte a evenimentului „Museums Meet Museums” 2019, un seminar muzeal internațional ce eprezintă debutul unei noi mărci culturale a Rețelei Naționale a Muzeelor din România, după Noaptea Muzeelor.

Program de vizitare:
Luni – Închis
Marți – Duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00 (1 martie – 31 octombrie)
Marți – Duminică, în intervalul orar 9.00 – 17.00 (1 noiembrie – 28/29 februarie)
Tarife (care urmează a fi aplicate începând cu data de 3 ianuarie 2019):
Bilete de intrare în Casa Memorială „Anton Pann”
4 lei/zi/vizitator – adulţi
2 lei/zi/vizitator – pensionari, militari, elevi, studenţi, grupuri organizate
0 lei – preșcolari, copii instituționalizați, persoane cu handicap, veterani de război
5 lei/zi/vizitator – taxă de participare la atelierele pentru copii
Taxă filmare/fotografiere profesionistă în interiorul muzeului/casei memoriale (taxă de filmare pentru TV, filme documentare realizate de specialişti): 40 lei/mp/ora
Taxă filmare/fotografiere de către turişti în interiorul muzeului/casei memoriale: 15lei/vizitator/zi
Taxă ghidaj: 6 lei/zi/vizitator sau grup vizitatori

Decoperire placuta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *