Casa Cuza Voda – Muzeul de Istorie Galati

Vila ” Cuza Voda” din Galati a fost locuinta Domnitorului Alexandru Ioan Cuza in perioada cat a fost presedinte al Judecatoriei Covurlui, parcalab al judetului Covurlui si chiar in perioada domniei, cu prilejul vizitelor la Galati si este unul dintre monumnetele istorice ale orasului Galati.

Cu timpul, insa, destinatia vilei a fost succesiv modificata, iar starea sa a inceput sa se deterioreze. Astfel, in anul 1937, cu scopul de a salva vila si de a-i readuce stralucirea din timpul lui Alxandru Ioan Cuza, in Galati a luat fiinta Asociatia “Casa Cuza Voda”. In anul 1938, casa a fost cumparata si restaurata, iar la 24 ianuarie 1939 s-a deschis Muzeul “Casa Cuza Voda”, care functioneaza si astazi.

Casa Cuza Voda se afla pe strada Cuza Voda, una dintre acele strazi cu case vechi, ce pana de curand inca era pavata cu piatra de rau, la numarul 80. Zona din spatele Strazii Domneasca este cu adevarat pitoreasca, linistita si pastreaza farmecul orasului interbelic. Aici veti descoperi Muzeul de Istorie al judetului Galati, reprezentat de Casa Cuza Voda. Casa memoriala, museul de astazi, este ridicata pe locul unde a existat casa parinteasca a domnitorului Cuza. In acea casa a locuit impreuna cu sotia sa Elena imediat dupa ce s-au casatorit. Complexul este constituit din doua cladiri: cea principala ce adaposteste exponate permanente si una mai micuta in stanga, unde au loc expozitii temporare pe diferite teme istorice, de la antichitate si pana la filatelie.

Cladirea principala dispune, la parter, de un hol impunator si doua incaperi spatioase de o parte de alta,  unde vizitatorii pot descoperi exponate inedite, precum piese de mobilier Ludovic al XV-lea si al XVI-lea, bibioteca daruita de Carol I lui Mihail Kogalniceanu, ceasuri si barometre din secolul al XIX-lea, arme si haine ce au apartinut domnitorului si sotiei sale. Tot aici se afla multe obiecte personale ce au apartinut lui Mihail Kogalniceanu. In sala din dreapta holului sunt expuse doua motomobile, ce puneau in functiune diferite utilaje agricole, un razboi de tesut, un automobil de la De Dion-Bouton, construit in 1898, masini de scris extrem de interesante si o pianina.

La etaj se afla copii dupa documentele remise de Alexandru Ioan Cuza, arborele genealogic al domnitorului, de unde vizitatorii pot afla radacinile istorice ale familiei acestuia, care merg pana la Stefan cel Mare, obiecte personale ale sale, ale sotiei si ale prim-ministrului Mihail Kogalniceanu.

Biletul de intrare intreg costa 4 lei de persoana, iar programul de vizitare este:

– martie – octombrie: Miercuri-Duminica: 10 00 – 1800; Luni, Marti: inchis, cu exceptia zilelor in care au loc manifestari culturale;

– noiembrie 2012 – martie 2013: Miercuri-Duminica: 10 00 – 1700; Luni, Marti: inchis, cu exceptia zilelor in care au loc manifestari culturale;

Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv

1.str.Brailei-str.Domneasca-str.Garii-str.Al.I.Cuza
2.str.Traian-str.Basarabiei-str.M.Bravu-str.Al.I.Cuza
3.str.Garii-str.Al.I.Cuza

Plimbare placuta,

Echipa i-Tour

Share

One Ping

  1. Pingback: Descoperiti Judetul Galati la Targul de Turism al Romaniei, 14-17 noiembrie 2013 |

2 Comments

  1. george Reply

    RUSINE!!!!!!
    Cine a luat frumusetea de gard metalic care inprejmuia ;simbolic'{1,5m}inaltime muzeul?
    Cine a aprobat constructia odioasa din curtea muzeului numita:VILA’ pe propietatea muzeului?
    Cumva:BOLDEA cu ai lui ceata,toti voinici pusi pe ciordeala si capatuiala?
    Unde sant sarcofajele din marmura din curte?
    Unde sant tunurile de bronz 6 buc,?
    Unde sant cele 2 muze din bronz {2m inaltime}cu lampadar electric care strajuiau usa de la intrare-n muzeu?
    Cine poate raspunde?.
    Cine??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *