Bucovina, tara manastirilor

In Romania sunt putine locuri in care, intr-un spatiu restrans, s-au adunat atatea laolalta: cultura si traditii stravechi, natura variata si peisaje incantatoare, oameni deschisi si vrednici. Bucovina este un astfel de loc binecuvantat.

Bucovina se afla in Nordul Moldovei, fiind una dintre cele trei mari provincii istorice ale Romaniei, alaturi de Muntenia si Transilvania. Din 1775, Nordul Moldovei (numit mai apoi Bucovina) intra in componenta Imperiului Habsburgic. Bucovina a fost incorporata in provincia Galizia, iar in anul 1849 a fost ridicata la rangul de ducat, existand pana in anul 1918 ca provincie autonoma a Austro-Ungariei. Astazi, Bucovina romaneasca cuprinde doar partea de sud a provinciei si cuprinde judetul Suceava si o parte din judetul Botosani, iar jumatatea de nord aparţine Ucrainei.

Manastirea Sucevita

Sursa si mai multe imagini aici.

Astazi vom vorbi despre manastirile bucovinene, 7 dintre ele apartinand patrimoniului mondial UNESCO din 1993 si cea de-a opta fiind inclusa anul acesta.

Cand spui Bucovina, gandul zboara de la sine la minunatele manastiri presarate in depresiunile Carpatilor, asemenea unor giuvaeruri arhitecturale ale Evului Mediu tarziu. Manastirile din Bucovina, renumite pentru frescele lor exterioare unice in intreaga lume, au fost preluate in anul 1993 pe lista monumentelor UNESCO, iar in anul 1975 au primit „Marul de Aur”, cea mai inalta distinctie a Asociatiei Internationale a Jurnalistilor din Turism. In vara acestui an, Comitetul UNESCO a decis includerea Bisericii Invierii de la Manastirea Sucevita in lista monumentelor aflate in patrimoniul universal, alaturi de celelalte sapte: Arbore, Humor, Moldovita, Patrauti, Probota, Biserica Sf. Gheorghe Suceava si Voronet.

Manastirea Voronet

Sursa aici.

Majoritatea bisericilor si manstirilor care au dainuit pana in ziua de azi au fost ctitorite in timpul domnei lui Stefan cel Mare (1457-1504). Incepând cu Manastirea Putna, unde se afla si mormantul voievodului, si pana in ultimul sat al Bucovinei, el a pus amprenta unui stil arhitectural specific moldovenesc. Urmasii sai au continuat aceasta traditie. Petru Rares a fost primul care a impodobit fatadele bisericilor cu fresce, acestea capatand game cromatice caracteristice: albastrul de Voroneţ, galbenul auriu la Moldoviţa, verdele ca smaraldul la Sucevita, rosul la Humor. Acestea erau o ilustrare a bibliei destinata poporului simplu si credincios. Petru Rares a infiintat si a intretinut şcoala de pictură bisericească din Moldova.

Bucovina este un dar ceresc, o lume fascinanta, pe care o poti descoperi la fiecare pas doar ridicand privirea. Va invitam sa va bucuraţi de comorile Bucovinei, sa ii cunoaşteti pe oamenii intelepti si primitori, care prin zambetul senin va vor darui linistea sufletelor lor.

Manastirea Putna

Sursa aici.

Invitatia in Bucovina si aceasta fumoasa descriere a manastirilor a fost realizata de partenerii nostri de la Asociatia pentru Turism Bucovina, pe care ii puteti gasi la Tel: 0040 230 531977, e-mail. contact@bucovinaturism.ro si pe site-ul www.bucovinaturism.ro.

Echipa i-Tour

3 Pings & Trackbacks

  1. Pingback: Voronetul si cerul |

  2. Pingback: Atractii unice bucovinene |

  3. Pingback: Gura Humorului si partea sa de Bucovina |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *