Bradetu, legende şi locuri sacre. Ce sa vizitaţi în Judeţul Argeş.

Se ia o zonӑ sӑlbaticӑ, se adaugӑ tradiţii seculare şi multӑ muncӑ, ospitalitate şi gândire pozitivӑ şi se obţine un loc de poveste, în inima munţilor. Acesta este Brӑdetu, un sat de oameni gospodari, de la poalele Munţilor Fӑgӑraş. De aici pornesc trasee montane spre Vârful Moldoveanu, pe care le puteţi parcurge partial cu maşina de teren, apoi pe jos. Tot aici veţi regӑsi fabrica de lactate Brӑdet, cu nişte produse excelente, pensiuni turistice şi relaxare din plin.

Câteva zile de deconectare binevenitӑ în naturӑ, alӑturi de excursii off-road, aventurӑ la înӑlţime şi mâncare delicioasӑ şi incursiuni în Rezervaţia Naturalӑ Valea Vâlsanului vor fi tot ce trebuie pentru a descoperi aceasta zonӑ minunatӑ.

Obiective turistice din zona Brӑdetu

Triunghiul Sacru al Munteniei este format din 3 temple dacice unde Sf. Apostol Andrei a început creștinarea geților: Biserica Rupestrӑ Cetățuia, Manăstirea Nămăești și Mănăstirea Corbii de Piatră. Biserica Rupestră Cetățuia, situată în comuna Cetățeni, este așezată în vârful unei creste stâncoase, la o altitudine de 880 de metri, fiind considerată cea mai aspră sihăstrie românească. O legend străveche spune că persoana care ajunge aici şi se roagă îi vor fi îndeplinite trei dorinţe, însă aceste dorinţe trebuie chibzuite cu grijă. Pe cărarea de piatră ce coboară de la cruce se văd nişte urme de picior săpate în piatră, aceste urme misterioase, spune legenda, ar fi ale lui Negru-Vodă şi ale soţiei sale. Rugându-se să scape de urgia tătarilor, domnitorul ar fi cerut un semn că rugăciunea i-a fost auzită, astfel când coborau de pe vârful stâncii pe care s-au rugat, bolovanii din calea lor s-au topit sub paşii lor, semn că rugile le-au fost îndeplinite de Dumnezeu.

Biserica Mӑnăstirii Nӑmӑieşti a fost săpată în piatră, în stânca muntelui, în secolul al XIV-lea şi este considerată monument istoric. Legenda locului vorbeşte despre ctitorul anonim, un cioban care, în timp ce pӑştea oile în zonӑ, rӑmâne peste noapte aici şi vizeazӑ cӑ Maica Domnului îi spune: “Scoală-te, sapă sub tine și vei găsi o icoană într-o bisericuță de piatră, aici vei face tu biserică în cinstea și slava ”Intrării în Biserică a Sfintei Fecioare Maria”, izvor de viată și de tămăduire”. Ciobanul sapӑ timp de trei zile şi trei nopţi şi dӑ de o bisericuță de piatră, în formă de peșteră, cu icoane și odoare bisericești. Acum icoana Maicii Domnului, gӑsitӑ de cioban în urma visului, se aflӑ în partea stângă a Mânăstirii Nămăiești și este făcătoare de minuni.

Mănăstirea Corbii de Piatră, a cӑrei primӑ atestare documentarӑ este la 23 iunie 1512, deține două altare și cea mai veche picturӑ rupestră originală din țară. Lângă biserică, săpat tot în stâncă, se află trapeza mănăstirii, sala de mese a mănăstirii, un spațiu dăltuit la rându-i în stâncă, despre care tradiția afirmă că a fost folosit de Neagoe Basarab ca tribunal în aer liber. Este situată la 400 m de centrul comunei Corbi, pe malul stâng al Râului Doamnei, în Județul Argeș. Această localitate este atestată ca fiind locul de baștină al Corvineștilor. În prezent încă se mai pot observa în zonă ruinele castelului lui Voicu, tatăl lui Ioan de Hunedoara.

La poalele stâncii ce adӑposteşte Mӑnӑstirea Corbii de Piatrӑ se aflӑ Cӑsuţa Albastrӑ, o casӑ veche, fascinantӑ, vopsitӑ în albastru, cu muşcate rosii în ghivece şi cu o cascadӑ în curte. Mulţi dintre noi am admirat-o, în speranţa cӑ ea va rӑmâne acolo cât mai mult timp.

Întorşi cӑtre Brӑdetu, intrӑm în Rezervația Naturală Cheile Vâlsanului. Aici a fost observat peştele Asprete, o fosilă vie, cu o vechime de peste 65 de milioane de ani. Pe traseul touristic se aflӑ un izvor de apă sulfuroasă cu proprietăti terapeutice și minunata Cascada Vâlsan, cu Râul Vâlsan ce izvorăște de sub Vârful Moldoveanu, iar la ieşirea din Cheile Vâlsanului, spre amonte este o poiană însorită, Poiana Vâlsanului.

Orice excursie în zonӑ poate sӑ cuprindӑ satul Nucşoara, Cetatea Pienari, Barajul Vidraru, Curtea de Argeş şi chiar oraşul Câmpulung Muscel, care abundӑ în atracţii turistice, biserici vechi şi locuri pline de legende.

Iatӑ şi unde vӑ puteţi caza, chiar la intrarea în Rezervaţia Valea Vâlsanului: la Pensiunea Ciprian din Brӑdetu, sat de munte, aflat la doar 30 de kilometri de Curtea de Argeş. Pensiunea dispune de 11 camere duble si douӑ apartamente, amenajate in stil alpin traditional cu baie proprie şi balcon. Veţi gӑsi aici un restaurant cu preparate locale. Pensiunea organizeazӑ excusii off-road pe mai multe trasee montane, dar şi cӑtre obiectivele turistice din zonӑ. Mai multe informaţii despre Pensiunea Ciprian gӑsiţi aici: https://www.resortcarpatia.ro/

Iatӑ şi câteva exemple de trasee şi tururi ghidate, însӑ pe site-ul pensiunii veti regӑsi şi altele:

Brӑdetu – Cheile Vâlsanului – Moliviş – Barajul Vidraru – Cumpӑna Lac Vidraru

Brӑdetu – Poienile Vâlsanului – Moliviӑ – Barajul Vidraru – Canionul Valea lui Stan

Brӑdetu – Bâlea Lac – Vârful Iezerul Caprei

Brӑdetu – Biserica Brӑdetu – Schitul Sf. Nectarie – Muzeul Satului Galeşu – Mӑnӑstirea Corbii de Piatrӑ – Cӑsuţa Albastrӑ – Pӑstrӑvӑria Pietrele Doamnei – Lacul Învârtita de la Nucşoara

La întoarcerea din excursie, vӑ aşteaptӑ o cinӑ delicioasӑ, muzicӑ live şi foc de tabӑrӑ.

Descoperire plӑcutӑ,

Echipa i-Tour

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *