Biserica „Sfantul Nicolae” din Densuș

Biserica „Sfantul Nicolae” din Densuș, Hunedoara, este una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin din Romania, construită, conform unelor teorii, in secolul XIII. Biserica este situata la o distanta de aproape 10 kilometri fata de orasul Hateg, fiind si cea mai veche biserica romaneasca in care si astazi au loc slujbe religioase. Apropierea sa de fosta colonie romana Ulpia Traiana Sarmizegetusa (10 kilometri), a permis ridicarea zidurilor cu ajutorul pietrei si a unor elemente arhitecturale aduse din cetate. Astfel, fiind construita din blocuri, bolovani de rau si din materiale luate din fosta capitala romana a provinciei Dacia – caramizi cu inscriptii romane, capiteluri, pietre funerare, tuburi de canalizare – biserica are un aspect neobisnuit, starnind admiratie si uimire. De asemenea, in biserica se afla opt altare romane, inchinate zeilor, cu inscriptii in limba latina, din secolul al II-lea sau al III-lea.

George Calinescu spunea despre aceasta ca este “o biserica bizara, facuta din marmuri si coloane, culese de la Sarmizegetusa. Un mic stalp din cei patru care sustin ingusta turla e o stela romana purtand numele lui Longinus. E o marmura cu o inscriptie eleganta, luminoasa, frumoasa precum o statuie. Ascunsa in umbra, abia luminata de cateva suvite de soare venind pe niste ferestruici, aceasta face impresia unei opere divine furata de genii nocturne”.

Biserica din Densus a fost, si este in continuare, obiectul multor controverse intre oamenii de stiinta, cu privire la originea sa. Unii au considerat ca biserica ar fi fost initial mausoleul generalului roman Longinus Maximus, un apropiat al lui Traian, ucis de daci, iar altii cred ca edificiul este un fost templu roman al zeului Marte. Preotul Alexandru Gherghel, cel care slujeşte de aproape 14 ani in biserica din piatra, spune ca locul bisericii poarta urme mult mai vechi: ale dacilor care au stapanit peste tinuturile Sarmizegetusei si au avut propriile altare inchinate lui Zamolxe. Nicolae Densusianu, istoric si etnolog roman ce a trait in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, scrie ca biserica din Densus a fost templu crestin, ridicat de daci, inainte de cucerirea romana.

In sustinerea ideii ca aceasta ar fi fost la inceput un templu pagan, stau argumente precum: altarul bisericii este mai aproape de directia sud decat de cea de est, forma acoperisului, care privit din lateral, are forma unei pasari, mai precis porumbel, iar deasupra altarului se afla doi lei de piatra, situati coada in coada. Cea mai vehiculata opinie este, insa, cea care sustine ca actuala biserica din Densus a fost un templu roman crestinizat, adica o biserica paleocrestina construita intre secolele IV-VI, fiind si prima biserica de pe teritoriul Daciei. Cert este faptul ca biserica a fost ridicata pe ruinele unei constructii antice, din secolul al IV-lea.

Planul arhitectural al bisericii este unul patrat cu latura de 6 metri, cu naosul strapuns de un turn in jurul caruia se afla un spatiu ingust acoperit cu o bolta de sprijin. Spre est se afla o adanca absida semicirculara, atat la interior cat si la exterior, avand pe latura sudica un diaconicon de mari dimensiuni. Acoperisul intregii constructii este realizat din placi de piatra suprapuse. Mai tarziu, in secolele XIV-XV, au fost adaugate pe latura sudica a bisericii unele incaperi anexe. Intregul complex atrage atentia prin estetica sa unica ce nu ascunde urmele stilistice ale romanicului tarziu. Nicolae Iorga a numit biserica “fara pereche in toata romanimea”.

Valoroase fragmente de pictura murala, datand din 1443, opera unei echipe de maestrii, in frunte cu Stefan, unul din primii zugravi romani cunoscuti, vadesc stranse legaturi stilistice cu picturile de epoca din Tara Romaneasca. Semnatura zugravului Stefan se poate vedea si azi si, atat ea, cat si aspectul bisericii ne amintesc de strania biserica San-Nicoara (Sfantul Nicolae, ruinata) din Curtea de Arges, unica in Romania, care probabil a aratat ca cea de la Densus.

Din 1991 Biserica din Densus se afla pe lista de monumente propuse spre a intra in patrimoniul UNESCO.

Descoperire placuta,

Echipa i-Tour

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *