Biserica din Sântămăria Orlea, Hunedoara

Haţeg, oraşul din inima Ţării Haţegului şi locul de unde se despart drumuri către cele mai diversificate şi fascinante obiective turistice din România este situat foarte aproape de satul din sud, Sântămăria Orlea. Aici se află una dintre cele mai vechi biserici din piatră din România, Biserica dedicată Fecioarei Maria, cea a aparţinut familiei cneziale Cândea.

Biserica de la Sîntămăria Orlea a fost construită în stilul cistercian al epocii romanice târzii. Ca toate bisericile cisterciene, a fost dedicată Fecioarei Maria şi este o construcţie simplă, de dimensiuni impresionante însă. Este cea mai mare biserică medievală din Ţara Haţegului. Biserica din Sântămăria Orlea, construită între anii 1270 şi 1280, în stil romanic târziu, este alcătuită dintr-o navă dreptunghiulară tăvănită, cu turn decrosat pe faţada vestică, tribună de lemn pe stălpi de zid la vest şi un altar dreptunghiular boltit în cruce pe nervuri. Picturile murale şi ale navei îmbină stilul bizantin cu cel italian şi reprezintă cel mai vechi ansamblu ortodox din România – anii 1300-1330.

La început, a fost biserică romano-catolică, după unii istorici, alţii susţinând ca a fost de la început, biserică ortodoxă, şi avea în interior zece picturi murale cu motivul crucii. Odată cu schimbările confesionale ale comunităţii, a devenit ortodoxă şi a fost repictată într-un stil ce îmbină elementele bizantine cu cele occidentale. Aceasta a fost perioada în care biserica din Sântămăria Orlea a aparţinut, timp de sute de ani celebrei familii Cândea, care a devenit ulterior, în timpul Reformei, familia Kendeffi. Ei sunt cei care au adăugat frescele Apostolilor din Sfântul Altar şi Răstignirea de pe peretele estic şi şi-au înălţat un balcon pe peretele vestic, unde asistau la slujbele religioase.

Mai târziu, fiind transformată în biserică reformată, picturile au fost acoperite cu var. De sub stratul de var sub care valoroasele picturi stătuseră ascunse mai bine de trei secole, restauratorul Ferenc Storno, din însărcinarea Comisiunii Monumentelor Istorice din Budapesta, a scos la lumină, în anul 1869, cele dintâi mărturii ale bogatei vestimentații murale de odinioară; alte relevee au fost executate de Imre Steindl în 1873. Astăzi frescele din biserică sunt considerate a fi unele din cele mai reuşite picturi medievale de la noi din ţară. Veţi vedea că în unele locuri frescele bizantine sunt şterse, lăsând la vedere şi stratul de pictură mai veche. De asemenea, veţi observa chipurile mutilate ale sfinţilor, cu ochii scrijeliţi de turcii care au cotropit Transilvania şi Tara Haţegului în secolul XV.

Pentru a intra în biserică trebuie să ajungeţi al casa mică de peste drum (în dreapta bisericii), unde un domn amabil va veni şi vă va deschide poarta veche a lăcaşului. Puteţi fotografia şi vă puteţi urca în balconul rezervat familiei nobiliare.

Descoperire plăcută,

Echipa i-Tour

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *