Biserica de lemn din Șurdești, Maramureș

Satul Şurdeşti, situat în Maramureş, pe şoseaua ce face legătura între staţiunea Cavnic, renumită pentru pârtiile de schi, care atrag în fiecare iarnă sute de turişti, şi Baia Mare, face parte din ţinutul istoric Ţara Chioarului, învecinat cu Ţara Maramureşului. Aici se află una dintre cele mai înalte biserici de lemn din Europa, şi a doua din România: Biserica greco-catolică de lemn din Şurdeşti.

Biserica de lemn din Şurdeşti a fost construită în 1766 de meșterul constructor Ion Macarie şi se distinge prin dimensiunile impresionante ale turnului ridicat peste intrare, care îi conferă o eleganţă unică. Înălțimea turnului este aproximată la 54 de metri, iar înălţimea totală a bisericii ajunge la 72 de metri. Biserica îşi sărbătoreşte hramul în ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril. Pictura interioară a bisericii datează din 1783. Altarul a fost pictat de către zugravul Ștefan, naosul de către zugravul Stan, iar pronaosul probabil de către un ucenic al acestuia din urmă.

Biserica este inclusă din anul 1999 în lista patrimoniului cultural mondial UNESCO și se află și pe noua listă a monumentelor istorice sub codul cod LMI MM-II-m-A-04769.01.

Acoperișul are două rânduri de streșini care înconjoară biserica. Bârnele construcției sunt de stejar, turnul având o înălțime de 54 m şi fiind înconjurat de alte patru astfel de turnuri de dimensiuni mici, în stilul arhitectural al bisericilor din Lăpuş. Biserica din Şurdeşti este una dintre cele mai înalte biserici de lemn din lume, iar ridicarea sa pe vârful unui deal îşi are originea într-o veche credinţă a oamenilor de aici, care considerau ca rugăciunile ajung mult mai repede la divinitate dacă lăcaşul se apropie cât mai mult de cer. Nota particulară a ansamblului este dată de pridvor, cu două rânduri de arcade suprapuse, cu deschideri diferite, identice ca formă și decorații.

Tot în Şurdeşti, se găseşte şi o altă biserică de lemn care este confundată uneori cu cea dintâi, însă aceasta este mult mai mică şi mai veche. Aceasta se afla pe actualul amplasament din anul 1930, când a fost mutată aici din satul Bontăieni, localizat la aproximativ 6 km distanţă.

Vă invităm, aşadar, oricând ajungeţi în Maramureş, să vizitaţi biserica de lemn din Şurdeşti, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO şi care se află la doar 15 kilometri distanţă de Cavnic!

Echipa i-Tour

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *