Biserica de lemn din Ieud, Maramureş

Ieud, satul maramureşean care păstrează şi atsăzi specificul local neîntinat de civilizaţie, adăposteşte una dintre cele mai vechi biserici de lemn, considerată de unii chiar cea mai veche. Biserica de lemn din Ieud este un monument aflat în patrimoniul UNESCO, ce poartă hramul Nașterea Maicii Domnului (8 septembrie) şi impresionează prin eleganţa construcţiei şi a picturii interioare realizate direct pe lemn. 

Ieud este un adevărat muzeu în aer liber, cu porţi masive din lemn sculptat, cu case tradiţionale şi uliţe ce şerpuiesc pe lângă apa Prundului. Satul se află, poate, în cea mai frumoasă regiune a Maramureșului, la izvoarele Izei. Accesul este relativ facil, fiind aproape şi de alte obiective turistice cunoscute ale Maramureşului: Borşa, Moisei, Bârsana; cel mai ușor ajungeți aici dinspre Borșa prin Moisei-Săcel-Dragomirești. Vă recomandăm să vă lăsaţi purtaţi de de uliţele satului şi să-i descoperiţi frumuseţea, la pas.

Biserica de lemn din Ieud

Biserica de lemn din Ieud reprezintă un vârf al artei și tehnicii de a construi biserici de lemn în Maramureș. Valoarea ei este dublată de un ansamblu pictural, în culori vii, de cea mai bună calitate, cea mai reprezentativă operă a cunoscutului zugrav itinerant local Alexandru Ponehalschi. Biserica a fost inclusă în 1999 de UNESCO pe lista monumentelor cu valoare de patrimoniu cultural mondial, împreună cu alte șapte biserici de lemn din Maramureș.

Mai multe controverse înconjoară data la care istoricii şi cercetătorii consideră că biserica a fost înălţată, aceasta fiind iniţial considerată a fi anul 1364, susţinut de Tit Bud. Recent, în 1997, în urma unei datări dendrocronologice, s-a atestat ridicarea sa în al doilea deceniu al secolului al XVII-lea.

Biserica Ieud Deal a fost proiectată la vremea ei ca una de  dimensiuni mari, capabilă să primească mai bine de 300 de credincioşi. Biserica are un pronaos unde stăteau în vechime doar femeile, apoi nava bărbaţilor şi altarul. Cele două spaţii pentru bărbaţi şi femei sunt egale, avand, de o parte şi de alta a uşii, spaţii mari libere. Înălţimea navei este egală cu lăţimea ei, o proporţie întâlnită şi la alte biserici maramureşene construite la începutul secolului al XVII-lea. Biserica este ridicată din bârne de molid. Tălpile şi portalurile sunt făcute din lemn de stejar, care este mai rezistent. Pereţii sunt ridicaţi din bârne fasonate cu barda, şi întăriţi cu cuie de lemn.

Pictura bisericii

Pictura murală acoperă întreaga suprafață interioară a bisericii, în altar, naos și pronaos, fiind aplicată direct pe lemn, iar în spaţiile libere, pe fâşiile de pânză ce uneau lemnul.

Documentele de arhivă aduc mai multă lumină în jurul datării picturii murale din Ieud Deal. În conscripția parohială din 1774 apare informația că amândouă bisericile din Ieud au fost renovate în anii 1764-65 de nobilul Mihai Balea. Se pare că tot atunci au fost mărite și ferestrele, care mai devreme erau mult mai mici. Două ferestre originale s-au păstrat între streșini spre apus. Ceea ce, însă, a înnoit cu adevărat lăcașul de cult la 1765 a fost, foarte probabil, repictarea ei de către pictorul zugrav Alexandru Ponehalschi. Prin urmare, pictura a finalizat lucrările de renovare din 1764-65, cel mai probabil în 1765.

Ca elemente de originalitate, se remarcă picturile reprezentând scena Judecății de Apoi, temă dragă meșterilor moldoveni, situată pe peretele de vest, la fel ca la Voroneț, și Drumul crucii, temă prepascală întâlnită doar la catolici.

Vechea biserică din satul maramureşean reprezintă unul dintre cele mai frumoase monumente istorice şi lăcaşuri de cult de lemn din ţara noastră, ea fiind inclusă în patrimoniul UNESCO, în anul 1999, alături de alte şapte biserici de lemn din Maramureş, despre care vom vorbi în perioada următoare.

Vă invităm, aşadar, să descoperiţi obiectivele de patrimoniu din Maramureş pe www.i-tour.ro, dar şi într-o incursiune reală pe acele meleaguri,

Echipa i-Tour

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *