biertan

Biertan, biserica fortificata si imprejurimile

Biertan este unul din acele locuri care te atrag mereu, chiar daca le-ai vazut o data. Biserica fortificata, parte a Patrimoniului mondial UNESCO, pare sa-ti spuna de fiecare data alta poveste si la fiecare vizita iti releva noi secrete. Noi stim… am fost acolo de cel putin patru ori.

Biertan este una din primele asezari germane de sasi, aflata in judetul Sibiu, intre Medias si Sighisoara si atestata documentar in 1224, unde se impune organizarea tipica urbanistica, remarcandu-se stilul franconic al sirurilor de case in jurul unei piete centrale, deasupra careia se inalta o biserica-cetate. Actuala biserica sau complexul eclesiastic si de aparare a fost construita intre secolele XV-XVI in stilul gotic tarziu, cu elemente specifice Renasterii, iar altarul triptic din interiorul bisericii dateaza din anii 1514 – 1523.

Biserica fortificata din Biertan

Renumele localitatii si al bisericii fortificate din Biertan este dat chiar de fortificatiile impunatoare, care se pastreaza pana in ziua de astazi si pot fi vizitate: 3 randuri de ziduri concentrice aparate cu turnuri si bastioane, de usa Sacristiei sau tezaurului, cu o incuietoare cu 15 zavoare actionate concomitent, realizata de artistul Johannes Reichmuth din Sighisoara in anul 1515 si de Donariumul de la Biertan.

Biertan, usa tezaurului

Ansamblul bisericii fortificate din Biertan se pastreaza, poate, cel mai bine dintre toate ansamblurile asemanatoare din Transilvania si prezinta un Turn cu ceas, Turnul cu clopot, Turnul Primariei, Turnul catolic, Turnurile portii, Bastionul Tesatorilor si un turn cu o legenda foarte interesanta: cea a “inchisorii indragostirilor”. Aici exista o camera cu un singur pat, o singura masa, o singura farfurie si in singur set de tacamuri, iar, pe timpuri, erau inchise in aceasta camera cuplurile care nu se mai intelegeau si doreau sa se desparta. “Inchisoarea indragostitilor” le servea drept locuinta pana cand se hotarau sa ramana impreuna. Nu stim care era rata de succes pe termen lung, dar aceasta practica este una foarte interesanta.

Biertan, turnul din lemn cu clopot

Donariumul de la Biertan
A fost descoperit în 1775 la radacina unui copac din padurea Chimdru, situata la 5 Km spre sud de Biertan. A ajuns în colectia de antichitati a baronului Samuel Brukenthal de la Avrig, apoi în muzeul Brukenthal.
Este format dintr-o placa din bronz  purtand inscriptia EGO ZENOVIUS VOTUM POSVI (Eu Zenovius am pus aceasta ofranda) si un disc, de asemenea din bronz cu diametrul de 23,7 cm, având în interior monograma lui Hristos (H+P) Cercetatorii l-au datat în secolul al IV-lea (d.Chr.), el reprezentând un argument al existentei în acest spatiu, dupa retragerea aureliana (271 d. Chr.), a unei populatii crestine vorbitoare a limbii latine.

Donariumul de la Biertan

La 5 kilometri distanta de Biertan, pe un drum care poate fi parcurs si pe jos, se afla satul Richis, si el cu o biserica fortificata, insa mai micuta, ce se afla in renovare la ultima noastra vizita acolo. Richis este tot un sat sasesc, de unde, din pacate si la fel ca in intreaga zona, sasii au plecat. Au lasat in urma cimitirul de pe deal, unde pot fi zarite pietre funerare vechi de peste patru secole.

Biserica din Richis

Zona este extrem de frumoasa, de primitoare si de ofertanta in atractii si obiective turistice, aflandu-se exact in mijlocul arealului pe care se intind bisericile sasesti fortificate din Transilvania. La Groove Hour am realizat harta tuturor bisericilor fortificate din Tara Oltului, asa cum mai este denumita aceasta zona, si pe care o puteti descarca de aici.

Harta biserici fortificate din Transilvania

Va uram calatorie placuta!

Echipa i-Tour



Booking.com

Share

One Ping

  1. Pingback: Sighisoara, orasul si istoria |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *