Bastionul Macelarilor din Baia Mare

Bastionul Macelarilor din Baia Mare, sau Turnul Macelarilor, este o cladire istorica, datand din secolul al XV-lea, cand constituia unul din cele sapte turnuri ale zidului cetatii. Cladirea are forma circulara si ziduri construite din piatra, de aproape un metru grosime. Legendele locale spun ca aici ar fi rapus haiducul Grigore Pintea Viteazul, in 1703.

In anul 1469, printr-un document privilegial regele Matia Corvin permite orasului Baia Mare sa ridice ziduri de piatra in scop de aparare. Bastionul Macelarilor a fost ridicat in 1547 de catre Gaspar Dragyi, ulterior constuirii zidului inconjurator al cetatii, strajuind Poarta de Sud a cetatii, una din cele patru porti principale de intrare in oras.  In timp turnul a trecut prin evenimente consemnate in istoria orasului, care au afectat arhitectura turnului, acesta fiind distrus si recladit in mai multe randuri.

Fiind unul din putinele vestigii ale vechilor fortificatii medievale ale orasului, in anul 2009 bastionul intra intr-un amplu proces de restaurare, care a fost finalizat in decembrie 2011. Odata cu redarea bastionului in circuitul turistic, national si european, publicul va avea ocazia sa vada vechiul turn restaurat, ce adaposteste acum expozitii de arta, ateliere mestesugaresti si o sala multimedia la parter.

Incepand cu luna august, 2013, Bastionul Macelarilor adaposteste expozitia Pintea 310 In Memoriam, realizata cu ocazia implinirii a 310 ani de la moartea haiducului Grigore Pintea Viteazul. In cadrul expozitiei pot fi observate camasa de zale, pistolul si buzduganul haiducului, precum si alte exponate, iar pe o serie de panouri poate fi urmarita istoria orasului. MAi multe detalii despre expozitie gasiti aici.

Bastionul Macelarilor se afla si pe harta i-Tour a orasului Baia Mare, la numarul 1. Puteti descarca harta de pe site-ul www.i-tour.ro, sectiunea Harti i-Tour sau de aici:

Drumuri bune sa aveti,

Echipa i-Tour

Sursa info si foto aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *