Strada principala, Baile Herculane

Baile Herculane, o statiune milenara

Baile Herculane este o statiune balneo-climaterica situata in sud-vestul tarii, in judetul Caras-Severin, la 37 de kilometri de orasul Orsova si este traversata de Raul Cerna. Statiunea Baile Herculane este atestata documentar de aproape doua mii de ani.

Existenta sa este consemnata in documentul constituit de o tabula votiva ce dateaza din anul 153 d.Hr, ce stipuleaza: “Zeilor si divinitatilor apelor, Ulpius Secundinus, Marius Valens, Pomponius Haemus, lui Carus, Val, Valens, trimisi ca delegati romani sa asiste la alegerea în calitate de consul a fostului lor coleg Severianus, întorcîndu-se nevatamati, au ridicat acest prinos de recunostiinta.

” În perioada civilizatiei romane, statiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atractie pentru aristrocatia Romei antice. Impresionati de exceptionala putere tamaduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sositi în Dacia le-au închinat un adevarat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules.Din timpul romanilor au ramas numeroase vestigii : apeducte, bai, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de multumire aduse zeilor pentru vindecare.

Monument baroc vienez, Baile Herculane

Dupa 1718 (Pacea de la Passarovitz) incepe istoria moderna si contemporana a Bailor Herculane, in cadrul Imperiului austriac. Din 1736 incepe reconstructia si modernizarea « bailor », a cailor de acces, granicierii banateni construind aici majoritatea edificiilor din statiune, care poarta amprenta unui baroc austriac impresionant.

Statiunea este vizitata de-a lungul timpului de mari personalitati, între care : împaratul Iosif al II-lea , împaratul Francisc I si împarateasa Charlotte, împaratul Franz Iosef si împarateasa Elisabeta. În 1852, împaratul Austriei considera Baile-Herculane ca fiind “ceea mai frumoasa statiune de pe continent”.     Strada principala, Baile Herculane

Inflorirea statiunii a fost spectaculoasa si in secolul XX, datorita dotarilor de prim rang la un confort de inalta tinuta a Bailor Herculane. De asemenea, bogata diversificare a metodelor de tratament de la cura balneara clasica la diverse metode de fizio si electroterapie, masaje, acupunctura, etc. au conferit acestei statiuni un înalt grad de atractivitate.

Multiplele mijloace de recreare si divertisment, restaurante, terase de vara, cazinouri, bazine de inot cu apa termala, sauna, masaj – precum si posibilitatle de drumetie si excursii în statiune si pe Valea Cernei, au costituituit si continuta sa reprezinte o atractie în plus pentru vizitatorii Bailor Herculane.               Bai sulfuroase, Baile Herculane

Din pacate, ultimii ani au fost marcati de degradarea masiva a bazelor de tratament, cladirilor monumente istorice si chiar a hotelurilor din statiune, din cauza lipsei de interes si fondurilor investite. Totusi, turistii inca mai viziteaza Baile Herculane, atat pentru tratament, cat si din nostalgia vremurilor de alta data.

O alta atractie o reprezinta multitudinea de trasee turistice in imprejurimile statiunii, in Muntii Cernei si Muntii Mehedinti, care strajuiesc Baile Herculane. Traseele sunt de la usoare la dificile si majoritatea se pot face in cateva ore.     Peisaj montan, Baile Herculane

1. Fabrica de var – Valea Prolaz – Cheile Feregari – Creasta; durata 4 ore

2. Hotel Cerna – Crucea Alba – Valea Jelarau – Poiana Musuroane; durata 5 ore

3. Hotel Cerna – Crucea alba – Grota lui Serban – Varful Domogled; durata 8 ore

4. Piata Hercule – Crucea Ghizelei – Cascada Cociu; durata 2 ore

5. Baia Diana – Izvorul Munc – Varful Ciorici; durata 2-3 ore

6. „7 izvoare calde“ – Piatra Banitei – Culmea Bolvasnitei; durata 5 ore

7. Piata Hercule – Hotel Roman – Cascada Cernei – strandul „7 izvoare calde“; durata 2-3 ore

Asadar, la viitoarea vizita in zona de sud-vest a tarii, ramaneti macar o zi si in Baile Herculane. Statiunea este de o frumusete tulburatoare, iar vestigiile si monumentele istorice sunt peste tot.

Echipa i-Tour

Share

One Ping

  1. Pingback: Redescopera valorile! Banatul |

2 Comments

    1. i-Tour Blog Post author Reply

      Da, e trist ce se intampla acolo. Totusi, turisti inca mai sunt, iar zona reprezinta o atractie turistica spectaculoasa, atat pentru turismul de relaxare, cat si pentru cel activ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *