Art Safari Airport Museum – Muzeul de artă românească deschis în Aeroportul Otopeni

Art Safari Airport Museum, inaugurat de Art Safari și Compania Națională Aeroporturi București își deschide porțile primei expoziții începând cu data de 30 martie și până pe 30 septembrie 2021. Vizitatorii vor putea petrece timp de calitate și vor putea admira exponatele în zona de îmbarcare a Aeroportului Internațional Henri Coandă București.

După modelul marilor aeroporturi ale lumii (Shanghai, San Francisco, Amsterdam sau Istanbul), fiecare dintre acestea bucurându-se de galerii cu exponate reprezentative ale țărilor gazdă, Art Safari Airport Museum va oferi sprijin transmiterii de informații despre identitatea noastră națională, prin arta vizuală expusă. Călătorii vor avea ocazia să-și valorifice timpul petrecut în aeroport admirând opere care pun în valoare arta istorică și de patrimoniu a României, dar și arta contemporană. Muzeul deschis în Aeroportul Henri Coandă este organizat în urma unei inițiative comune a Art Safari, alături de Compania Națională Aeroporturi București. 

Ce cuprinde prima expoziție prezentată la Art Safari Airport Museum

Organizată în colaborare cu Muzeul Municipiului București, expoziția cuprinde lucrări de artă contemporană semnate de Georges Mazilu, Sami Briss, Petre Velicu, Felix Aftene, Ana Ruxandra Ilfoveanu precum și picturi de renume din patrimoniul recent al Pinacotecii – Zamfir Dumitrescu, Alexandru Ciucurencu, Ion Grigore, Vasile Grigore, Ion Musceleanu, Spiru Vergulescu. 

Expoziția muzeului va fi înnoită o dată la șase luni cu noi lucrările unor noi artiști și cu noi tematici. 

“Art Safari Airport Museum este exemplul de parteneriat public privat pe care mi-aș dori să îl văd aplicat cât mai des în sectorul cultural-creativ. De data aceasta s-a concretizat Poartă culturală spre România simbolică. Aeroportul Henri Coandă este primul contact cu țara noastră al turiștilor străini, care datorită acestui muzeu vor putea să își întregească impresiile despre realitatea românească cu imagini mai subtile, ale evoluției ei culturale, provenite din patrimoniile muzeelor bucureștene – și nu numai. Invit pe toți cei care tranzitează aeroportul să își răpească măcar câteva minute pentru a se opri aici. Plus că acest spațiu este o alternativă inedită a sălilor de așteptare. Felicitări tuturor celor implicați!” a declarat Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

“Aeroporturile ocupă un loc important în viața noastră, fiind prima oprire unde oamenii intră în contact cu o altă țară. Tocmai de aceea ne străduim să transformăm timpul petrecut în acest spațiu într-o experiență unică, oferindu-le câteva indicii despre ce înseamnă România. Arta românească este un argument convingător, astfel că, într-un context actual extrem de delicat, susținem arta românească, promovând-o și prezentând-o publicului într-un spațiu dedicat al Aeroportului Internațional Henri Coandă. Încercăm, în felul acesta, să atragem atenția pasagerilor, români sau străini, asupra unor simboluri esențiale pentru identitatea noastră, pentru a prinde încredere, inspirație, viziune pentru ziua de mâine. Avem convingerea că vom reuși să traversăm cu succes una dintre perioadele cele mai critice din istorie, nu doar prin implicarea economică a companiei pe care o conduc, ci și prin eforturile noastre comune culturale, artistice și sociale“, se arată în declarația  Directorului General al Companiei Naționale Aeroporturi București, Cosmin Cătălin Peșteșan.

Art Safari este un operator cultural independent care acționează pe scena de artă din România de mai bine de 7 ediții, expozițiile organizate fiind vizitate până în prezent în cadrul Pavilionului de Artă București de aproximativ 195.000 de iubitori de artă. 

Art Safari expune conținut educațional pentru toate categoriile de vârstă și găzduiește ateliere de artă și tururi ghidate pentru copii și adolescenți, alături de expoziţiile curatoriale, organizate în București sau peste hotare.  

A 8-a ediție Art Safari va fi organizată în perioada 16-26 septembrie 2021 sub patronajul Ministerului Culturii și va aduce laolaltă următoarele expoziții:

  • Samuel Mützner pe urmele lui Claude Monet, curator Rodica Marian (Pavilionul Muzeal)
  • Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România, echipa curatorială: Elena Olariu, Angelica Iacob, Ana Maria Măciucă-Pufu, Cristina Ioniță-Măciucă și Liana Ivan-Ghilia, în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti (Pavilionul invitat)
  • Constantin Piliuță. Culoare de zenit, curator Călin Stegerean (Pavilionul Central)
  • Superheroes/Antiheroes, curatoare Raluca Ilaria Demetrescu (Pavilionul Contemporan)
  • Programul educațional Art Safari Kids și programul de vizite pe timp de noapte (Night Tours)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *