Arome de poveste în bucate covăsnene și târgul de Crăciun de la Sfântu Gheorghe

Decembrie e despre bucurie, gust, arome și nostalgie. Este despre povești spuse în locuri frumoase, care să te facă să te simți ca acasă, presărate cu ingrediente menite să-ți trezească spiritul ludic, să redescopere copilul din tine. În decembrie ne strângem cu toții în jurul meselor într-o atmosferă de sărbătoare, colecționând cele mai frumoase amintiri.

În Ținutul Covasnei fiecare loc are povestea lui, iar tu ești oaspetele de seamă invitat să o descoperi. Iată așadar, trei locuri în care vei putea descoperi arome de poveste în bucate covăsnene.

 

  • Decorare turtă dulce la familia Szántó – Târgu Secuiesc

 

Fără îndoială, capitala turtei dulci este orașul Târgu Secuiesc. În mod tradițional, turta dulce se pregătește pentru târguri, sărbători, dar este oferită și drept cadou între îndrăgostiți sau celor dragi din familie.

Dacă vei ajunge la Târgul Secuiesc, vei avea ocazia să-l cunoști pe meșterul Szántó József. Acesta provine dintr-o familie care de câteva generații prepară turtă dulce tradițională. Toate bunătățile pregătite de familia Szántó se fac după o rețetă din 1880, cu ingrediente cât mai naturale și cu multă pasiune. Cele mai importante ingrediente sunt făina, mierea și ouăle. Însă succesul acestei turte constă în decorarea făcută cu multă măiestrie de meșterul Szántó József și familia lui. 

Trebuie să știi că decorarea tradițională a turtei dulci necesită timp, dar aici, în județul Covasna, toată lumea are posibilitatea de a învăța tehnicile decorării acestui desert. 

Care sunt pașii? Procesul de a face turtă dulce începe cu prepararea aluatului. În prima zi, odată pregătit, aluatul se lasă să se odihnească, iar în ziua următoare se întinde și se fac forme din el. De exemplu, se folosește forma de căluț, pe care meșterul József o are de la străbunica lui, încă din 1880, dar sunt și forme mai noi. Între timp, în cuptor focul arde o oră, oră și jumătate, după care jarul se dă într-o parte, iar în partea cealaltă a cuptorului se pun turtele dulci. Prima dată se face un test cu o singură bucată, pentru a vedea dacă cuptorul s-a încălzit suficient. În timpul decorării, când se folosesc formele tradiționale (de exemplu inima), atunci întotdeauna, acestea se decorează cu modele vechi, folosite tradițional și în trecut. Cu toate acestea, în atelier sunt și forme noi pentru decorat turta dulce precum mașină sau pisică, forme pe care copiii le iubesc, acestea fiind decorate într-un stil mai modern.

Toți cei care vor dori să se bucure de o astfel de experiență, vor avea la dispoziție turte dulci gata preparate și ustensilele de decorare. Aceasta este o idee de cadou aparte, ce va bucura destinatarul indiferent de vârstă.

 

  • Târg de Crăciun – Sfântu Gheorghe (17-23.XII.2021)

 

Ca în fiecare an, atunci când ne bucurăm de o viață normală, fără restricții, la Sfântu Gheorghe are loc Târgul de Crăciun. Acesta se desfășoară în perioada de Advent și cuprinde o serie de evenimente festive, în cadrul cărora vizitatorii pot alege dintre produsele producătorilor autohtoni, meșteșugarilor locali și din împrejurimi, sau pot gusta bucate delicioase din oferta comercianților din târg. 

În plus, atmosfera trăită la târg este una minunată. Deja au devenit tradiționale spectacolele de muzică, dans, poezii, concertele simfonice festive, concertele de muzică ușoară, spectacolele de teatru, locul unde se mănâncă Kürtőskalács și serviciile de rotisserie. În plus, vizitatorii sunt așteptați an după an cu numeroase noutăți. 

 

  • Kürtőskalács

 

Kürtőskalácsul este cel mai cunoscut desert din zonă și nu este de mirare acest lucru.. Cine a testat gustul acestuia s-a îndrăgostit pe loc de aroma și textura inconfundabile ale colacului unguresc. La bază, Kürtőskalácsul este un produs de patiserie înrudit cu produse întâlnite chiar și în Suedia sau Germania. De menționat că prima rețetă cunoscută ce leagă colacii secuiești de meleagurile din Covasna a fost publicată în cartea de bucate din 1784 a contesei Mikes Mária.

Nu este sărbătoare fără acest delicios preparat. Kürtőskalács este cozonacul de sărbătoare al familiilor secuieşti, fiind un simbol al maghiarilor transilvăneni, un produs „hungarikum”. Cel mai delicios kürtőskalács este cel proaspăt copt, cu o crustă crocantă şi interior moale, un desert unic care cucereşte prin simplitate și rafinament. 

Dacă vei pătrunde în culisele preparării acestui desert, vei afla că nu este uşor să prepari kürtőskalács, deşi nu are o reţetă secretă. Se spune că – pe lângă ingrediente de calitate – prepararea şi coacerea kürtőskalács-ului au nevoie mai ales de căldura sufletului şi, bineînţeles, mulţi ani de experienţă. În ziua de azi se găsesc multe tipuri de kürtőskalács, începând de la cel simplu cu zahăr sau cu nucă, cocos sau scorțișoară și ajungând până la cel cu zmeură. Toate aceste arome au fost adăugate pentru a satisface gustul fiecărui nou degustător.

Și dacă am reușit să-ți conturăm un peisaj cu arome de poveste, te așteptăm în Ținutul Covasnei pentru a descoperi și alte gusturi și preparate tradiționale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *