ALBA JAZZ – Alba Iulia, ediția a III-a, 16–18 mai 2014

Din „meniul” anual de evenimente culturale al Alba Iuliei — în care intră teatru, film, folk, literatură, folclor, istorie și patrimoniu — jazz-ul a devenit, începând cu anul 2012, un „condiment” esențial. Și asta pentru că 2012 era anul primei ediții a festivalului Alba Jazz.

În 2014, între 16–18 mai, ne vom bucura de cea de-a III-a ediție a acestui festival original și fundamental pentru promovarea culturii jazz în România. Dedicat în întregime cetății Alba Iulia, Alba Jazz este, în esență, festivalul celor care cântă, simt și gândesc muzica bună. E ceea ce completează, dacă nu chiar întregește oferta culturală a spațiului dintre cele șase porți ale cetății. Astfel, Alba Iulia devine un spațiu muzical, în care festivalul va aduce acel feeling inconfundabil al jazz-ului, care depinde în mod esențial de locul unde se cântă și de oamenii care îl ascultă.

De la bun început, Alba Jazz a avut un dublu profil: jazz și chitară clasică, încercând să apropie tradiția de improvizație și să se adreseze cât mai multor publicuri. După doar două ediții, festivalul Alba Jazz a dobândit, astfel, o notorietate certă, grație artiștilor de jazz și chitară clasică care au concertat la Alba Iulia în 2012 și 2013. Vorbim despre Richard Galliano & Tangaria New Quartet din Franța, Omar Sosa din Cuba, Portico Quartet din Anglia, Alex Sipiagin din SUA, Duo Joncol din Elveția, Katona Twins din Anglia sau Kenneth Meyer din SUA.

Și anul acesta vom avea nume mari și foarte mari care ne vor onora cu prezența. Vorbim, aici, despre unii precum Mircea Tiberian, Carsten Dahl, Jazzapella, Ozana Barabancea, Lucian Ban & Mat Maneri, Stan Zamfirescu și Orchestra de Cameră a județului Alba.

Selecția trupelor e realizată în fiecare an de către Laura Orian, iar festivalul are loc în diverse locații, toate situate în cetatea istorică a orașului Alba Iulia. În fiecare zi, au loc workshop-uri de jazz și chitară clasică pentru cei tineri, conferințe de presă, lansări de albume, întâlniri informale între artiști și public și, nu în ultimul rând, jam-sessions, care piperează nopțile festivalului.

Data 16–18 mai 2014, ediția a III-a

Locația Alba Iulia, cetatea „Alba Carolina”

Organizator Consiliul Județean Alba

Cu sprijinul Primăriei Municipiului Alba Iulia

Parteneri Asociația Cultur’ART, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Art Cafe Downtown, Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia, Asociația „ȚARA VINULUI”, Green Hours Jazz Club

Descoperire plăcută,

Echipa i-Tour

2 Pings & Trackbacks

  1. Pingback: Festivalul ALBA JAZZ, în Alba Iulia, 16–18 mai 2014. PROGRAM |

  2. Pingback: PREFAȚA FESTIVALULUI ALBA JAZZ, 29 aprilie |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *