5 locuri din Covasna unde să mănânci cel mai bun gulaș sau o mâncare tradițională

De auzit, sigur ai auzit, de testat, e posibil s-o fi făcut deja, dar oare a fost ce trebuie? Despre cine e vorba? Despre renumitul gulaș unguresc ((gulyás in maghiară), preparatul care îți încântă papilele gustative și îți oferă satisfacția unei mese delicioase și sățioase.

Gulyás este singurul fel de mâncare maghiară cunoscut de către majoritatea oamenilor. Dar ceea ce-și imaginează aceștia despre gulyás, seamăna rareori cu adevăratul preparat maghiar. Pentru început, trebuie menționat că adevăratul gulyás nu este o tocană, așa cum se crede deseori. Este o supă delicioasă, suficient de consistentă pentru a fi o masă completă. Totuși, în țara noastră vei întâlni acest preparat fie la categoria tocane, fie la cea de supe, după consistența acestuia preparatul putând fi încadrat între cele două categorii. 

Károly Gundel, celebrul bucătar maghiar de la începutul secolului al XX – lea, scrie în Cartea sa de bucate maghiare: „În afara Ungariei, aproape toate felurile de mâncare condimentate cu boia de ardei sunt etichetate drept gulaș”. Într-adevăr, boiaua de ardei (paprika) este un ingredient esențial în gulyás, însă asta nu e totul. 

De aceea, dacă vrei să testezi un adevărat gulaș unguresc, dar și o mâncare tradițională, la Covasna ai câteva locuri de unde să alegi, iar 5 dintre acestea reprezintă cea mai bună alegere pe care o poți face:

 

  • Hanul Gulyás – Chichiș

 

Hanul Gulyás, un restaurant cu specific unguresc, se află în localitatea Chichiș, unde își așteaptă oaspeții cu multe bunătăți. Așa cum o spune chiar numele localului, una dintre specialitățile casei este chiar gulașul la ceaun. Dar, pe lângă acesta, restaurantul oferă și alte bunătăți ce merită încercate și savurate. De exemplu: supa pescarului, papricașul de burtă, cu ciolan afumat sau pieptul de pui cu smântână, mărar și ardei, acestea fiind doar câteva dintre bunătățile hanului. Pe celelalte îți rezervăm dreptul de a le descoperi la fața locului. 

 

  • Restaurant Secuiesc – Târgu Secuiesc

 

Restaurantul, aflat într-o clădire veche de aproximativ 200 de ani, oferă un cadru rustic şi o atmosferă confortabilă, unde pe lângă mâncărurile tradiţionale secuieşti, oaspeții se pot bucura de mâncăruri locale şi internaţionale. Vechea atmosferă tradiţională secuiească nu este creată doar prin mobilierul şi obiectele de artă populară care reflectă tradiţia secuiască, dar şi prin intermediul muzicii, și a chelnerilor îmbrăcaţi în port tradiţional secuiesc. O adevărată încântare! 

Așa cum reiese și din denumirea locației, aici se pune un accent mare pe preparatele tradiţionale secuieşti, acestea fiind pregătite și servite de un colectiv tânăr şi entuziasmat, pregătit să mulțumească orice client care le trece pragul, printr-o servire rapidă şi amabilă.

 

  • Stone Pub – Micloșoara

 

Stone Pub este cea mai arhaică clădire din Micloșoara. Oaspeții se întâlnesc de obicei aici pentru a consuma băuturi înainte de cină, după ce s-au întors din excursiile sau de la activitățile lor din timpul zilei, sau chiar înainte de a vizita Muzeul Vieții Transilvănene. Unde mai pui că aici poți gusta kürtőskalács-ul proaspăt sau plăcinta cu mere „ca la mama acasă”, dar ceva și mai special poate fi un gulaș servit în această ambianță extrem de plăcută. De asemenea, în Stone Pub poți cumpăra suveniruri transilvănene pentru cei dragi.

 

  • GastroLab Restaurant&Terrace – Balvanyoș

 

Această locație reprezintă zona rustică a complexului hotelier Balvanyos Resort, care cuprinde un restaurant și o terasă special amenajată pentru gustări tradiționale, scoase chiar din cuptorul bunicii. Bucătăria inovativă din GastroLab pornește de la origini și rețete secuiești, dar preparatele oferite sunt reinterpretate conform obișnuințelor gastronomice din secolul 21. Seara, aici se organizează cine BBQ, întâlniri la focul de tabără sau concursuri de gătit, după preferințele participanților. O atmosferă ce trebuie neapărat testată!

 

  • Kovács – The Castle Restaurant – Sfântu Gheorghe

 

Artă culinară magistrală – așa poate fi descris acest loc. Cu această experiență se vor întâlni cei care vor servi masa la Kovács – The Castle Restaurant. Localul oferă mâncare și băutură de calitate, la prețuri accesibile, servind preparate atât din bucătăria locală, cât și cea internațională. Specialitățile din meniu, mai ales cele locale, sunt reînnoite sau „condimentate” în așa fel încât să își păstreze gustul autentic, dar totodată să fie în ton cu moda. 

Îți dau un pont: Merită să încerci supa de cocoș în stil artizanal, cu legume și ouă de prepeliță afumate, dar și gulașul măcelarului. Nu doar că îți vor potoli foamea, dar vei rămâne cu gustul unor preparate deosebite și o experiență culinară inedită.

Ți-am făcut poftă? Te așteptăm să ne treci pragul și să te bucuri de cea mai frumoasă experiență culinară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *