Vegetatie si marea in Vama Veche

Vama Veche, o statiune boema

Istoria satului Vama Veche este cunoscuta de foarte putini oameni, poate chiar de foarte putini dintre cei care-i trec pragul in fiecare vara.

Localitatea a fost fondata in anul 1811 de catre o comunitate de găgăuzi, o minoritate de etnie turca si rit ortodox, si purta numele de Ilanlîc. Si-a continuat existenta ca sat pescaresc si localitate de frontiera, mai ales dupa 1940, cand Cadrilaterul a fost cedat Bulgariei.     Vegetatie si marea in Vama Veche

Reputatia de atractie turistica boema ii revine statiunii Vama Veche inca din perioada regimului comunist, cand aici poposeau artistii si intelectualii, pentru a se retrage din cadrul opresiunii regimului. Si atunci, ca si acum, oferta de cazare era reprezentata de indinderea plajii, pe care se campau corturile si de generozitatea localnicilor, care inchiriau camere turistilor.

Incepand cu anii 1990, insa, localitatea incepe sa se dezvolte si sa atraga din ce in ce mai multi turisti. Astfel, au aparut pensiuni si vile, s-au construit hoteluri, iar plaja devine aproape neincapatoare in varful sezonului. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care a luat fiinta miscarea Salvati Vama Veche.

Aici se desfasoara anual, incepand din anul 2003, festivalul de muzica rock numit Stufstock, dar si festivalul de muzica folk, Folk You. De asemenea, Vama Veche are foarte multe cluburi care se deschid in fiecare vara pe plaja, unde puteti dansa toata noaptea pe muzica rock, pop sau electronica, iar apoi tot plaja va asteapta pentru spectacolul rasaritului de soare din Marea Neagra.

Mai jos, dar si in sectiunea Download Harti i-Tour veti putea gasi harta statiunii Vama Veche.

Harta Vama Veche cazare, puburi, restaurante

Iar daca intr-o zi nu veti dori sa faceti plaja, tot pe harta i-Tour gasiti obiectivele turistice din zona Vama Veche – Limanu – Mangalia: paduri, rezervatii naturale si cetati romane.

Pe mare, in dreptul sudului statiunii Vama Veche in ca se mai poate observa o parte a epavei navei turcesti „Akra Aktion”, care a esuat intr-un banc de nisip pe 19 februarie 1981. Pentru ca este foarte instabil, iar in zona exista curenti marini puternici, vasul si-a schimbat poziția de-a lungul anilor si in final s-a rupt, iar o jumatate s-a scufundat.    Pista de biciclete din Vama Veche

O alta atractie a statiunii este pista de biciclete, care porneste din apropierea statiunii 2 Mai, trece prin Vama Veche si ajunge pana la punctul de frontiera si a fost realizata prin fonduri europene. In interiorul statiunii, insa, nu este utilizabila din cauza masinilor parcate, dar va puteti plimba si admira marea de la iesirea din Vama Veche si pana aproape de granita.

Echipa i-Tour

Share

One Ping

  1. Pingback: Redescopera valorile! Dobrogea |

3 Comments

  1. vika Reply

    referitor la Pista de Biciclete: cat de idiot poti sa fii sa faci pista de biciclete in VAMA VECHE? n-am vazut in viata mea o bicicleta pe acolo-o idiotenie si o risipa de bani(fie ei si europeni) la care se adauga si disconfortul pentru posesorii de rulote care parcau rulotele acolo in natura .cu pista asta a stricat natura .
    cum sa te plimbi cu bicicleta in soarele ala din vama? cum?e cineva care a fost in vama toamna sau iarna -poate totusi se plimba cineva cu bicicleta pe acolo.

  2. allyssa Reply

    exact, cea mai mare tampenie… plus toate hotelurule care au aparut acolo in ultimii cinci ani, si faleza…. s-a stricat toata Vama pe care o iubeam…

    1. i-Tour Blog Post author Reply

      Da, Vama Veche s-a schimbat mult in ultimul timp, devenind din ce in ce mai comerciala. Cat priveste pista de biciclete, aceasta ar fi putut sa redea din aerul boem al statiunii. Din pacate, nu este utilizata asa cu fusese ea proiectata. Btw, am vazut oameni pe bicicleta in Vama, chiar inainte de realizarea pistei. In vremurile bune, ar spune unii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *