Cele mai frumoase sate din Romania

Satul Valea Lunga, judetul Alba, Transilvania

Legenda locului

Comuna Valea Lunga este atestata documentar in 1309, cand se aminteste intr-o veche cronica a Bisericii sasesti din localitate de existenta unui arhi-diaconat din care facea parte si comuna Valea Lunga. Localitatea a purtat mai multe denumiri, cea mai veche viind Longvalle (1309). Plantatii de vita-de-vie sunt cultivate pe dealurile apartinatoare comunei. Calitatea solului si conditiile climatice fac din aceasta zona un adevarat “Sancuar al vinului”.

Ce pot vedea in Valea Lunga?

Cele mai importante atractii turistice locale sunt: situl arheologic de la Glovet si Cetatea Sat Glovet, ambele din epoca medievala, asezarea sat Glovet, din epoca bronzului timpuriu, ansamblul bisericii evangelice din Valea Lunga, sec. XIV-XVIII, incinta fortificata din sec. XVI, parcul dendrologic, Monumentul Eroilor si troita din satul Valea Lunga, Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului din satul Tauni.

Iata si harta bisericilor fotificate din Transilvania, pe care se afla si Valea Lunga:

Specific local

Ritualul de nunta traditionala din Valea Lunga este complex, imbinand elementul literar cu cel coregrafic. In toate etapele desfasurarii nuntii, mirele si mireasa sunt in centrul preocuparilor celor din jur. Alaturi de acestia se afla socrii mari si socrii mici, vornicul, stegarul, fratii si surorile mirelui si miresei. Nunta este zi de sarbatoare pentru intregul sat si se participa la aceasta cu mic, cu mare. Organizarea si desfasurarea nuntii cuprindea cateva etape importante, de pilda chematul la nunta, gatitul portii miresei, impodobitul steagului, gatitul miresei, mersul dupa nasi, iertaciunile miresei, cununia la biserica, ospatul, cinstirea miresei, masa la casa mirelui.

La nunti si alte sarbatori se joaca Invartita si Hategana, dansuri specifice din Ardeal si, in special, din zona Tarnavelor. Cum dupa dans si voie buna se cuvine sa ne fericim cu delicatesele bucatariei locale, suntem invitati la masa. Se pregatesc sarmale dupa retete stravechi, tocanite de pui si oaie, fripturi de gaina si porc, clatite si pancove, placinte si cocaturi. Pofta buna!

In Valea Lunga gasiti cazare la localnici, iar aici puteti ajunge fie cu autoturismul pe DN 14B, fiind situata intre Blaj si Copsa Mica, fie cu autobuzul din Blaj, fie cu trenul pana in Valea Lunga.

Descoperire placuta,

Echipa i-Tour

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *