Peștera Urșilor este un important obiectiv turistic al Munţilor Apuseni şi a fost descoperită în 1975, cu ocazia unei dinamitări executate la cariera de marmură din zonă. Peștera se află în județul Bihor, în imediata apropiere a localității Chișcău, comuna Pietroasa, la o altitudine de 482 m.

În interior veti descoperi o multitudine de stalacmite şi stalactite, dar şi o cantitate impresionantă de urme și fosile ale ursului de cavernă – Ursus spelaeus – care a dispărut acum 15.000 de ani. Pe lângă acesta au mai fost descoperite și fosile de capră neagră, ibex, leu și hienă depeșteră. La intrarea în peșteră se află un pavilion, compus dintr-o sală de așteptare, casa de bilete, un bar, un mic muzeu speologic și un stand cu suveniruri și obiecte artizanale specifice zonei. Obiecte artizanale veti găsi de vânzare şi pe aleea ce duce spre peşteră.

Lungimea peşterii este de peste 1.500 m, iar ea se compune din galerii aflate pe două nivele: prima galerie, cea superioară, în lungime de 488 de metri poate fi vizitată de turiști, pe cand cea de-a doua, lungă de 521 m este rezervată cercetărilor științifice.

Schema Pestera Ursilor

Schema Pestera Ursilor

Galeria superioară, disponibilă vizitării, este compusă din 3 galerii și diferite săli: Galeria “Urșilor” (sau Galeria Oaselor), Galeria “Emil Racoviță”, Galeria “Lumânărilor”, Sala Lumânărilor, Sala Spaghetelor, Sala Oaselor.

Cei care au amenjat Peştera Urşilor au inventat denumiri atractive pentru formaţiunile din interior: Palatele fermecate, Lacul cu nuferi, Mastodontul și Căsuța Piticilor,Draperiile din Galeria Urșilor, Portalul, Pagodele și ultima sală, Sfatul Bătrânilor. Temperatura în peșteră este constantă de-a lungul anului (10 °C), iar umiditatea se menține la 97%.

Numele peșterii se datorează numeroaselor fosile de “urși de cavernă” (Ursus spelaeus) descoperite aici. Peștera era un loc de adăpost pentru aceste animale, acum 15.000 de ani. La bătrânețe, ca multe alte mamaifere (ex .elefantul african) ursul de peșteră se retrăgea să moară în acelaș loc ca și predecesorii. Mărturie stau numeroasele cimitire descopertite în peșterile din România (Peștera Bisericuța, Peștera cu Oase).

Prima persoană care a pătruns in cavitatea formată prin dinamitare a fost minerul Traian Curta din localitatea Chișcău. Acesta a parcurs galeria de acces până la Sala Mare. Apoi, prima explorare a peșterii a avut loc la 20 septembrie 1975 efectuată de către grupul de speologi amatori “Speodava” din orașul Dr. Petru Groza (actualul oraș Ștei). În urma studiilor complexe întreprinse de Institutul de Speologie “Emil Racoviță” în colaborare cu Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, s-au stabilit soluțiile de amenajare și măsurile specifice de protecție. După 5 ani de amenajări la standarde mondiale, la 14 iulie 1980, peștera a fost deschisă vizitatorilor. Anual peștera este vizitată de peste 200.000 de vizitatori.

Căi de acces

La Peştera Urşilor se ajunge ajunge prin Sudrigiu pe DN 76 Oradea – Deva si apoi pe DJ 736. De la Oradea sunt autobuze până la Pietroasa. Se coboară la intersecția de după comuna Buntești și se urmează drumul din dreapta. Din Beiuș sunt autobuze până în Chișcău.

Echipa i-Tour

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *