Cisnădioara  sau Michelsberg, în germană. Fie că vii dinspre Sibiu sau dinspre Cisnădie, de cum intri în Cisnădioara vei observa pe culmea stâncoasă a dealului Sf. Mihail o biserică fortificată, monument reprezentativ al stilului romanic din Transilvania. Construită în secolul XIII, biserica s-a păstrat până în zilele noastre fără prea multe modificări, deoarece localnicii au folosit biserica din sat. Platoul pe care este construită bazilica a fost înconjurat de un zid de incintă din piatră, cu înălţimea între 4 şi 6 metri spre exterior şi până la 3 metri în interior. De aici, se deschide o panoramă frumoasă asupra întregii zone.

În interior, biserica adăposteşte monumentele funerare ale ofiţerilor şi soldaţilor germani şi austro-ungari căzuţi în luptele desfăşurate la Sibiu în Primul Război Mondial. În curtea bisericii se mai pot vedea şi astăzi ghiulele imense din piatră. Tradiţia spune că tinerii care doreau să se căsătorească erau obligaţi să le urce în curtea bisericii (singuri sau ajutaţi de prieteni) pentru ca apoi, în caz de asediu, să le arunce peste ziduri împotriva atacatorilor. Astfel, tânărul aspirant la însurătoare dovedea întregii comunităţi şi familiei viitoarei soţii că este vrednic de a-şi întemeia un cămin. Contact biserica: Erika Phleps Tel: 0269/564332 si harta bisericilor fortificate din Transilvania.

Biserica fortificata din Cisnadioara

Biserica fortificata din Cisnadioara

Tot în Cisnădioara, în centrul satului, mai puteţi vizita biserica evanghelică, construită în secolul XVIII, în stil baroc. Satul este îndrăgit nu doar pentru cetatea şi biserica evanghelică ci şi pentru frumuseţea peisajului înconjurător. Luaţi–vă mai mult timp când veniţi aici; parcaţi maşina în centrul satului şi faceţi o plimbare până pe Valea Argintului (aproape un km de sat). De cum intraţi pe vale, pe partea stângă, veţi observa un monument cu valoare geologică ce datează din perioada cretacicului, Piatra Broaştei.

Piatra Broastei

Piatra Broastei

Zona este traversată de trasee marcate de drumeţie şi bicicletă. Fiind perioada ghioceilor şi a brânduşelor, vă recomandăm traseul spre Vf. Măgurii (Cisnadie – Vf. Măgura – cab. Valea Sadului. Marcaj : cruce rosie, 4 ore). Mai multe unformaţii despre traseu la: salvamontcisnadie@gmail.com

Din Sibiu se ajunge în doar cateva minute, Cisnădioara fiind la o disţantă de 10 kilometri de Sibiu. Accesul se face pe DJ 106, spre Răşinari/Cisnădie, iar apoi pe un drum local modernizat. Pe harta de mai jos puţeti vedea exact planul străzilor din Sibiu şi ieşirea spre Cisnădioara.

Sibiu Harta - iesire Cisnadioara DJ 106

Sibiu Harta – iesire Cisnadioara DJ 106

Mulţumim pentru informaţii şi imagini partenerilor noştri strategici, Asociaţia Judeţeană de Turism, Sibiu şi Amicii Muntilor, unde găsiţi mai multe trasee în Munţii Cindrel.

Echipa i-Tour

Share

One Ping

  1. Pingback: Festivalul International de Teatru de la Sibiu si Cisnadioara |

One Comment

  1. Baboo Reply

    Am auzit legenda cu ani in urma cind copil fiind am vizitat cetate. Pe atunci parca poteca nu era asa de lesne de urcat ca in ziua deazi.
    E singurul loc unde am gasit despre legenda pietrelor rotunde dint interiorul manastirii. Dragostea face minuni. Desigur numai un localnic putea sa stie despre aceasta legenda. Batrânii, întotdeauna au stiut sa-i pacaleasca pe indragostiti. Stiti cum se spune: dragostea e oarba iar casatoria ii deschie ochii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *