Castrul roman de la Drobeta

Obiective turistice in Drobeta – Turnu Severin

In drum spre vestul tarii am vizitat si Drobeta – Turnu Sevrin, un oras cu o bogata istorie, dar despre prezentul caruia stiam prea putine lucruri. Am fost placut surprinsi de linistea si curatenia din oras. Soarele de amiaza era filtrat de frunzele deja mari ale copacilor, de final de aprilie, si totul parea ca se odihneste. Am parcat aproape de malul Dunarii, de Castrul Roman si de Podul lui Traian.   Castrul roman de la Drobeta

In ultimul timp s-au facut investitii, cu ajutorul fondurilor europene, asa incat veti intalni multe placute de semnalizare a obiectivelor turistice din oras si chiar panouri informative cu harti.

Istoria orasului incepe inca din Paleolitic, aici fiind  descoperite peste 65 de morminte datand din perioada 7300 – 6300 (i.C). O alta descoperire importanta in situl arheologic de la Schela Cladoveia (astazi, cartier al orasului) fost cea a unui Homo Sapiens in varsta de 8000 de ani (i.C). Primele mentionari intense, insa, sunt cele din timpul razboaielor daco-romane, cand este construit Podul lui Traian (intre anii 103 si 105), de catre Apolodor din Damasc, apoi Castrul roman Drobeta. Pentru date complete despre istoria orasului puteti accesa wiki.

Iata ce obiective turistice puteti vizita in Drobeta:

Podul lui Traian, Castrul roman si o portiune din Amfiteatrul roman, aflat inca in cercetari arheologice. Acestea se afla chiar pe malul Dunarii, langa un parc frumos amenajat, Parcul Rozelor Podul lui Traian

Monumentul eroilor, plasat in Parcul Rozelor, edificiul a fost realizat in perioada 1928-1933 si este un omagiu adus ostasilor romani cazuti la datorie in Primul Razboi Mondial.

Monumentul eroilor

Palatul Cultural “Theodor Costescu” este opera arhitectului Grigore Cerchez (ca si Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”, din Bucuresti), are un plan cu totul deosebit  si a fost proiectat sa cuprinda sapte sali mari:  trei sali suprapuse cu destinatia de bibilioteca ( Bibilioteca I. G. Bibicescu), cinematograf si restaurant, formand aripa de nord; alte trei sali la fel asezate formeaza aripa de apus în care s-a aflat Muzeul “ Dr. C.I. Istrati ”, salonul de festivitati si Sala ajutatoare; iar a saptea la mijloc între cele doua aripi aratate mai sus, este marea Sala de teatru care a fost terminata mai tarziu. Aicimai multe informatii.

Palatul Cultural

Palatul Cultural

– Cetatea Severinului a fost zidita de Regatul Maghiar ca centru strategic militar constituit impotriva Taratului Bulgar de Vidin, in vecinatatea ruinelor castrului roman al Drobetei. Cetatea medievala a Severinului, in perioada maxima a zidirii sale, numara sase turnuri de aparare fiind inconjurata cu doua valuri concentrice de piatră si un sant adanc de apa.

Castelul de apa este un monument emblematic pentru orasul Drobeta, el fiind construit in perioada de inflorire a urbei, intre 1910 si 1913 cu scopul de alimentare cu apa a Drobetei. Inaugurarea se va face in anul 1915, iar apa este adusa direct din Dunare.  Castelul de apa

Muzeul de Arta, monument de arhitectura, situat chiar in centrul orasului Drobeta – Turnu Severin. Rafinamentul si somptuozitatea interioarelor sunt valentele care ii confera alura unui palat: decoruri în stucaturi baroce si Arta 1900, lambriuri sculptate in lemn de stejar cu frize aurite, sunt completate, într-o alaturare echilibrata, de picturi murale, mozaicuri de oglinzi si vitralii. Gasiti aici mai multe informatii despre Muzeul de Arta.

Scara interioara, Muzeul de Arta

Scara interioara, Muzeul de Arta

In centru veti descoperi mai multe parcuri, o fantana arteziana, dar si cladiri contemporane. Veti gasi cazare la pensiuni, dar si la mici hoteluri din oras, ori din imprejurimi. Zona este foarte frumoasa si puteti face o plimbare chiar pana la Orsova sau la Baile Herculane.

Calatorie placuta,

Echipa i-Tour

One Ping

  1. Pingback: Redescopera valorile! Banatul |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *