Cum Piatra Neamt se bucura de o vreme insorita, fara zapada, la inceputul lui februarie, va invitam la o plimbare prin oras, pentru a-i cunoaste trecutul si prezentul si pentru a descoperi atractiile turistice din Piatra Neamt.

Piatra Neamt este asezat pe terasele raului Bistrita, in Depresiunea Cracau-Bistrita, la o altitudine de 310 – 430 m si e inconjurat de culmile: Cernegura la sud, Pietricica la est, Cozla la nord, Cârlomanu la nord-vest si Bâtca Doamnei la sud-vest. Peisajul montan a permis chiar realizarea partiei Cozla, pe versantul omonim.

Varful Pietricica

Din punct de vedere istoric, cele mai vechi marturii arheologice provin din epoca de piatra, iar, mai apoi, multe dovezi despre istoria acestei zone se refera la civilizatia geto-dacica, pastrandu-se inca ruinele Cetatii Bâtca Doamnei. Prima atestare documentara datează din 1431, cand Alexandru cel Bun daruieste Manastirii Bistrita “…o casa a lui Craciun din Piatra”. Asezarea cunoaste o importanta dezvoltare in tinpul lui Stefan cel Mare, cand a fost construita Curtea Domneasca, Biserica “Sf. Ioan” si Turnul-clopotnita. Ulterior, orasul are o existenta tot atat de framantata ca si istoria tarii.

Un biectiv turistic de interes pentru orice vizitator al zonei sunt: Cetatea Bâtca Doamnei (sau Petrodava), situata la 4 km sud-vest de oras. Perioada de maxima dezvoltare a fost intre sec. I i.e.n. si I e.n., iar monumentul istoric este, din pacate, accesibil doar arheologic.

Ne intoarcem in oras si vizitam Curtea si biserica domneasca din Piatra-Neamt, situate în Piaţa Libertăţii. Acest ansamblu arhitectural alcatuit din Curtea Domneasca, Biserica “Sf. Ioan” si Turnul-clopotnita isi are inceputurile, in perioada 1468-1475 fiind ctitorit de Stefan cel Mare. Din Curtea Domneasca s-a mai pastrat doar o parte din pivnitele casei domnesti (unde se afla acum o expozitie muzeala) si portiuni din zidul de incinta. Biserica, zidita in 1497-1498, este caracteristica stilului arhitectural moldovenesc din acea perioada. Turnul, construit in 1499 din piatra bruta si intarit cu patru contraforturi ce-i subliniază profilul zvelt, are 19 m inaltime. Foisorul de paza a fost adaugat in epoca moderna.

Biserica Domneasca din Piatra Neamt

Nu ratati expozitiile muzeelor de Istorie, de Arta Neolitica Cucuteni (zona fiind renumita pentru descoperirile arheologice), de Arta, sau Muzeul Memorial “Calistrat Hogas”. In plimbarea voastra veti trece pe langa o serie de case si conace boieresti, dintre care Casa Ivascu, pe care o veti recunoaste intrucat are un pridvor asimetric sustinut de cinci coloane de lemn; Casa Lalu, construita in 1912 de constructorul Carol Zane ce gazduieste acum Clubul Copiilor; si Casa Paharnicului, pe care o veti gasi in spatele blocurilor de pe Bd. Mihai Eminescu. Monumentul a fost construit la inceputul secolului al XIX-lea de catre aga Dimitrie Gheorghiadis, paharnicul, pe malul Sipotelor si a fost destinat depozitarii marfurilor ce urmau sa se desfaca la Piatra Neamt si in împrejurimi. Acum, in cladire functioneaza un restaurant.

Muzeul Memorial “Calistrat Hogas”, interior

Veti mai putea observa si biserici foarte frumoase in oras si in imprejurimi, ce se pastreaza inca din secolul al XVI – lea. Dar, toate acestea, mai multe fotografii si alte informatii despre orasul Piatra Neamt, veti gasi pe site-ul Centrului de Informare Turistica “Gheorghe Iacomi” Piatra Neamt, sursa articolului nostru de astazi.

De asemenea, pentru orientarea in spatiu, va punem la dispozitie gratuit harta orasului, prin proiectul i-Tour, pe care o puteti downloada de aici.

  Harta Piatra Neamt

Calatorie placuta,

Echipa i-Tour

3 Pings & Trackbacks

  1. Pingback: Programul de vizitare al obiectivelor turistice din judetul Neamt |

  2. Pingback: Filmul de Piatra 3.0, 5 – 8 ianuarie |

  3. Pingback: Partia de schi Cozla, Piatra Neamt |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *