Toamna este momentul ideal pentru descoperirea lumii vitei-de-vie si a vinului, iar Romania are cateva zone viticole care merita explorate. Una dintre acestea este judetul Vrancea, care adaposteste celebrele crame si beciuri domnesti de la Odobesti si Panciu.

Astfel, astazi va propunem o incursiune inedita in zona viticola a Vrancei, la cramele si hrubele sale incarcate de istorie, pentru a vizita colectiile de vinuri invechite de vreme, dar si pentru a degusta licoarea bahica. Cele mai multe obiective turistice legate de cultura vinului sunt concentrate in podgoriile Odobesti si Panciu, renumite si pe plan international pentru vinurile lor. Se pare ca Odobestiul, care are din anul 2009 si un brand, „Orasul viilor domnesti”, este orasul cu cele mai multe crame si beciuri din Romania, care dateaza inca de pe vremea lui Stefan cel Mare.

Odobesti, orasul viilor domnesti

Incepem calatoria cu crama Vincon, Beciul Domnesc, din Odobesti, care dateaza din 1839. Aici vinul cunoaste adevarata valoare, fiindu-i recunoscuta puterea. Vinoteca profesionala reprezinta o colectie de mii de sticle de valoare, care sunt pastrate in galerii subterane monumente istorice trecute si in Charta Unesco, iar recordul il detine o sticla de Merlot din anul 1949. Acesta este singurul edificiu destinat pastrarii vinului creat in piatra ponce, are o lungime de 62 de metri si o adincime de 13,4 metri. Galeriile ascund 100.000 de sticle, insa nu sunt deschise publicului larg. Totusi, compania Vincon poate oferi tururi cunoscatorilor in urma unor programari. Din centrul Odobestiului, galeriile subterane se ramifica in toate directiile: beciurile Bahamat, Gutulescu, Gaicu, Giurescu, Losner, Zarimba.

In Dealul Odobestilor poate fi gasit faimosul beci al generalului Rascu, numit Crama Tenuta, detinut in prezent de investitorul italian Patricio Musconi. Aici exista, in mijlocul viei, o linie de imbuteliere moderna, dar si galerii subterane, in apropierea Garii. Crama, care a apartinut in anii 30 generalului Rascu, poate fi vizitata in fiecare zi, un oenolog fiind la dispozitia turistilor pentru explicarea procesului de fabricatie si a istoriei cramei.

La Panciu, galeriile subterane au o istorie tumultoasa, de peste 2.000 de ani. Legendele locale spun chiar ca aici ar fi fost capitala vechii Tracii, de pe vremea lui Burebista. Pe de alta parte, compania care detine in prezent hrubele si cramele Panciu, Veritas Panciu, prezinta intregul areal ca apartinand domnitorului Stefan cel Mare.

In Primul Razboi Mondial, hrubele au fost folosite de localnici ca adapost pentru munitie, insa au fost bombardate si acoperite cu pamant pana in 1953. In 1987, Nicolae Ceausescu, crezand ca acestea fac legatura cu Transilvania, a dat ordin sa fie descoperite in intregime. Astazi, galeriile adapostesc aurul viilor vrincene, vinul nobil si sampanie in peste 200.000 de sticle de sampanie de la Veritas devenind o atractie turistica internationala. Atractia traseului, deschis din anul 1986, este panorama podgoriei, un amplu amfiteatru viticol, care poate fi admirat de la Casa de Apa situata la 376 metri inaltime. Degustarea de vinuri alese, printre cele mai apreciate produse de acest tip ale tarii, reprezinta o alta atractie de care se pot bucura turistii care ajung in podgorie. Degustarea de vinuri se face din vinoteca amplasa in beciul pensiunii Veritas SA Panciu.

Iata si localizarea pe harta a podgoriilor si a atractiilor uvale din zona Vrancei:

Harta podgorii Vrancea

Astfel, daca sunteti amatori ai turismului uval si doriti sa descoperiti obiective turistice inedite in tara, puteti trai experiente foarte placute pe plaiurile vrancene. Atentie, insa, contactati in prealalbil companiile care detin cramele si beciurile si faceti rezervare pentru zilele in care veti ajunge in zona.

Calatorie placuta,

Echipa i-Tour

Sursa info aici si foto aici, aici si aici.

Share

2 Comments

    1. i-Tour Post author Reply

      Buna ziua! Articolul este destul de vechi. Va recomandam sa luati legatura direct cu cramele si sa vedeti in ca conditii organizeaza tururi ghidate sau vizite cu degustare. In tretimp, Cramele Panciu si-au deschis si pensiune, asadar sigur au diverse optiuni pentru turisti. Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *