Cetatea Tricule, Şviniţa, Mehedinţi – TOP 8 cele mai spectaculoase edificii scufundate din lume

Site-ul www.theworldgeography.com publica o listă a celor mai spectuloase edificii scufundate din lume. Pe locul 8 se află şi Cetatea Tricule, din judeţul Mehedinţi, aflată, în mare parte, sub apele Dunării.

Pe malul stâng al Dunării, în judeţul Mehedinţi, la 4 km în aval de localitatea Şviniţa se află trei turnuri dispuse în colţurile unui triunghi ipotetic, care înainte de ridicarea nivelului Dunării (ca urmare a construcţiei barajului -1971), se aflau pe abruptul malului. Astăzi, două dintre ele se scaldă în apele Dunării, iar turnul de sud este, în întregime, sub apă.

Turnurile care se văd şi astăzi au înălţimea de 10 şi 11m. Unul a suferit din cauza căutătorilor de comori, care au provocat prăbuşirea segmentului dinspre râu. Cele trei turnuri au fost construite din piatră, zidurile având o grosime de 1,40 metri la bază şi aproape 0,8 metri in vârf. Turnurile aveau trei niveluri, în interior, utilizate in diferite scopuri: depozite de alimente, supraghere şi apărare a zonei. Prima atestare documentara a Cetatii de la Şviniţa reprezintă documentul emis în 1419 de Sigismund de Luxemburg, ne înştiinţează că cetatea de la Şviniţa a fost încredinţată de regele maghiar cavalerilor teutoni, pentru a asigura apărarea frontierei dunărene. Într-un alt document din 1443, cetatea apare între cetăţile apărate de cnejii bănăţeni. Istoricii, lăsând o marja de eroare destul de mare, se pronunţă pentru perioada între a doua jumătate a secolului XIII şi începutul secolului XV, dar înainte de 1430.

O descriere detaliată a cetăţii dunărene găsiţi pe pagina de web a Direcţiei Judeţene pentru Cultură Mehedinţi, unde se află şi o serie de fotografii realizate înainte de prăbuşirea celui de-al treilea turn, cu întregul ansamblu.

Coordonate GPS: 44.47980 N, 22.14261 E

Pentru prietenii noştri interesaţi de descrierea sitului în limba engleză, avem fragmentul preluat de la sursa iniţială, pagina The World Geography.

Tricule Fortress was built in 15 century to stop the Otoman expansion to west, the ruins are located near Svinita locality, at the border from Romania and Serbia. On the left side of the Danube, 4km from Svinita, there are three towers in a triangle shape. These had been standing on the steep slope before 1971, the articulation of the lake. Nowadays they seem to be flooded by the Danube and the tower of the south seems to be completely flooded. The towers are 10 and 11 m (33 and 36 ft) high. All of them were constructed of stone, standing there with the 1,40 m (5 ft) wide walls, having three levels in their interior. [linkmap]

Descoperire placută a misterioasei cetăţi,

Echipa i-Tour

Sursa info şi foto aici.

2 Comments

  1. Clementina Timuș Reply

    Tocmai m+am intors dintr-o călătorie pe malul Dunării pana la Moldova veche si cum în drumul cu autocarul nu primisem informatii despre acest turn zărit , m-am bucurat căutâmnd pe google să găsesc informațiile acestea desăpre cetatea Tricule. Va urez cât mai multe călătorii și descoperiri de locuri minunate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *